TOP
Reunió de la PIMEF amb comerciants de l’alimentació de Formentera.

La PIMEF es posiciona en contra del pla pilot de devolució d’envasos per a Formentera

La Petita i Mitjana Empresa de Formentera (PIMEF) ha comunicat que, després de reunir-se aquest matí amb representants del sector local del comerç d’alimentació, ha presentat escrits tant al Consell de Formentera com al Govern balear per manifestar el seu desacord amb relació a la implantació de la prova pilot del sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos de begudes a la nostra illa. D’aquesta manera, l’organització empresarial se suma a les crítiques que en les darreres hores ha fet públiques la patronal CAEB.
Segons la PIMEF, per al sector del comerç de l’alimentació de Formentera “aquesta prova pilot suposarà importants implicacions per als establiments, i afectarà negativament la gestió diària de les botigues perquè un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) és una activitat al marge i aliena als comerços”, que “ni fabriquen l’envàs ni en darrer cas generen el residu”. La patronal argumenta que la implantació d’aquest sistema per part de la conselleria balear de Medi Ambient significarà per als comerços “estar obligats a acceptar els residus d’envasos que els lliurin els ciutadans”.

Funcions dels comerços en l’SDDR
En primer lloc, això representarà “verificar si els envasos que el ciutadà entrega estan en adequades condicions (buits i sense abonyegar o compactar)” i si realment són envasos que s’han de gestionar mitjançant l’SDDR o, en canvi, han d’anar al contenidor groc. En el cas que l’envàs estigui inclòs en el pla pilot, els comerços “haurien d’avançar al ciutadà l’import corresponent als dipòsits dels envasos esmentats i quedar a l’espera de la devolució per part del Govern”.
A continuació, segueix la PIMEF, s’haurà de disposar “de grans espais per a l’emmagatzematge i la gestió de residus d’envasos, la qual cosa comportaria que aquest espai deixés de ser una superfície de venda útil per al distribuïdor, representant un important cost addicional”. Això podria ser “inviable per al petit comerç, ja que el preu del metre quadrat a Formentera és superior a la resta d’illes”.
A més, la patronal indica que la incorporació a la prova pilot implicarà “tenir l’obligació de custodiar aquests residus d’envasos fins que l’operador de l’SDDR s’encarregui de recollir-los”. Així mateix, l’entitat sosté que s’imposaria els comerços “l’obligació de comunicar i informar el funcionament del model al ciutadà” i “en cas d’utilitzar una màquina, caldria assumir-ne el cost. En cas de no poder emprar la màquina, la gestió dels residus a més de complexíssima podria tenir implicacions sanitàries”.
Per tot això, la PIMEF afirma que el sector del comerç de Formentera ha deixat “clar que [aquesta tasca] és competència de les administracions i no dels comerços, ja que aquests ja paguen el servei de recollida d’envasos (Ecoembes)”.

Obligació de sumar-se a la prova pilot
Un altre tema que ha donat lloc a debat entre el sector ha set l’impacte que tendria la implantació de l’SDDR per al ciutadà, pel fet que es tractaria d’un sistema que genera “complicació i costos i que representa una barrera al reciclatge”.
En el seu comunicat la PIMEF també destaca que el pressupost de la comunitat autònoma per a 2022 ja comprèn l’execució d’aquesta prova a Formentera durant, almenys, un any. A més, la PIMEF assenyala que es podrà obligar a productors, comerciants o distribuïdors que posin els seus productes en el mercat local a què participin en la prova pilot. Per aquest motiu, fins i tot existeix un règim sancionador que contempla multes de fins a 300.000 euros si es considera que existeix “obstrucció a les disposicions i actes dictats” per fer complir la prova pilot.

 

 

 

 

 

 

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES