TOP
D’esquerra dreta, els xilens, Juan Ruiz-Tagle, Felipe Croce i Jaime Arias.

50 anys del cop d’estat de Pinochet: “A Xile, la violència sempre l’ha posat la dreta”

Tal dia com avui, de fa mig segle ja, i després de setmanes i mesos de renou de sabres, les forces armades de Xile s’alçaven en armes i duien a terme un sagnant cop d’estat al país sud-americà, en un dels moments històrics claus del segle XX. Salvador Allende, que encapçalava el govern d’Unitat Popular i que, escollit democràticament, estava duent a terme una transició per canals democràtics al socialisme, va morir al cap de poques hores al palau de la Moneda, cercat per la força aèria i els soldats liderats per Augusto Pinochet. Van seguir setmanes de repressió ferotge, amb milers d’empresonats, executats i desapareguts en un règim del terror que va durar anys. Molts xilens van aconseguir marxar a l’exili i Pinochet mouria els fils del poder al país durant les dues següents dècades. Amb el temps, amb la desclassificació d’arxius oficials a EUA, es van sabent detalls del que era una evidència, la implicació de Washington i més concretament del posteriorment guardonat amb el Nobel Henri Kisinger, en la preparació del cop d’estat, en el marc de l’operació Còndor contra l’emergència de l’esquerra política al continent americà.

Salvador Allende en el bombardeig del palau de la Moneda a Santiago

Han passat cinquanta anys i actualment Xile està governada per Gabriel Boric, el líder polític més escorat a l’esquerra des d’Allende.

Hem, avui, parlat de Xile, i ho hem fet amb xilens establerts a Formentera. Alguns varen viure el cop d’estat in situ. D’altres, pertanyen a generacions posteriors, però també han conegut i sofert la història en el si familiar.

Ens acompanyat al De far a far, en Juan Ruiz-Tagle, en Felipe Croce i en Jaime Arias, el qual va haver de fugir com a represaliat polític.

Podeu escoltar aquest espai clicant el play al reproductor:

 

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES