TOP
La bassa de regadiu, en una foto del 22 de juliol. Les carpes foren introduïdes per mantenir la bassa neta, però han mort a conseqüència de les altes temperatures de fins a 34 graus a l’aigua.

Regants: “Hi ha una frustració molt gran per com funciona la bassa de regadiu”

L’aigua regenerada que se subministra a la comunitat de regants de Formentera presenta problemes significatius per a la seixantena d’hidrants en actiu (d’un total d’un centenar) de la nostra illa. Alguns d’ells, com l’agricultor professional Gandolfo Spagnuolo, han confirmat a Ràdio Illa que han desconnectat les seves terres de la xarxa de regadiu.
Segons exposa la dinamitzadora de la Comunitat de Regants, Antònia Blanes (escoltau àudio), la principal dificultat és la mala qualitat de l’aigua subministrada (vegeu imatge), a part de les constants avaries en diversos punts de la xarxa (com as Mal Pas o Punta Prima) i que s’han detectat filtracions de matèria orgànica a les canalitzacions.

Aigua tèrbola subministrada a un regant els darrers dies.

Per la seva banda, el director general d’Agricultura del Govern balear, Fernando Fernández (escoltau àudio), ha confirmat que l’aigua subministrada per l’EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals, que depèn dABAQUA) que posteriorment s’ha de regenerar, acumular a la bassa i finalment distribuir als hidrants, presenta una excessiva terbolesa i nivells massa alts de sòlids.
Aquesta circumstància ha saturat el funcionament de la infraestructura de regadiu, que consta de tres elements principals: el sistema de regeneració, la bassa d’acumulació d’aigües i la xarxa de distribució. Arran d’aquestes dificultats, els darrers dies s’han realitzat diverses reparacions a la infraestructura i, per abordar nous episodis similars, el director general ha afirmat que ha ordenat a TRAGSA, l’empresa que porta a terme el seu manteniment, que “si l’aigua que arriba [al sistema de regadiu] no compleix la normativa, cal aixecar acta d’incidència” i ha afegit: “No podem tornar a incroporar aigua quan està en el límit [acceptable], Formentera necessita el regadiu, però que sigui en [bones] condicions”.

Estat de les membranes que processen l’aigua subministrada per l’EDAR.

De fet, Fernández assenyala que, a conseqüència de la mala qualitat de l’aigua de l’EDAR, la infraestructura de rec pateix danys que obliguen a invertir anualment una “barbaritat” de sous, de fins a 100.000 euros, en tasques de manteniment que comprenen, per exemple, la neteja regular dels filtres i membranes. En aquest sentit, el director general ha indicat que espera que la pròxima ampliació en un 25% de la capacitat de la depuradora de Formentera pugui revertir aquesta situació.
A més, Fernández ha explicat a Ràdio Illa que el problema no només resideix en la poca qualitat de l’aigua depurada que arriba al sistema de rec. Pel responsable d’Agricultura, una dificultat afegida és la poca quantitat d’aigua que aporta la depuradora. En aquest sentit, ha lamentat que, ara per ara, en plena època de rec, la bassa només té acumulats uns 10.000 m³ d’aigua, quan la seva capacitat és de gairebé 90.000 m³. Per fer front a aquesta mancança, Fernández ha anunciat que la dessaladora de Formentera subministrarà aigua de qualitat a la bassa d’acumulació.
Finalment, Fernández ha recordat que el sistema de regadiu de Formentera està pendent de la inversió d’1,25 milions d’euros, provinents dels fons europeus Next Generation, amb la qual emprendre millores a la xarxa i al sistema terciari de tractament. Ara bé, el director general ha insistit en el fet que les millores a la infraestructura de regadiu poden ser en va si paral·lelament no es millora la qualitat i la quantitat d’aigua subministrada per l’EDAR.

 

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES