TOP
El servei s’ha posat en marxa amb quatre llocs d’hemodiàlisi. CAIB

Formentera recupera el servei d’hemodiàlisi

La presidenta del Consell, Ana Juan, així com la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera balear de Salut i Consum, Patricia Gómez, han visitat el nou servei d’hemodiàlisi de Formentera, que ha començat a funcionar avui.

La nostra illa recupera així un servei que s’havia deixat de prestar a l’hospital l’any 2009. El servei restablert és a l’hospital de dia, ubicat en un espai de 50 metres quadrats, i que s’ha posat en funcionament amb quatre llocs d’hemodiàlisi i una nova planta d’aigües. En total, el Govern ha fet una inversió de prop de 600.000 euros per posar en marxa aquest servei, dels quals 400.000 euros corresponen a la inversió en la dotació tècnica i la resta a contractació de personal per poder dur-lo a terme.

Per poder posar-lo en marxa, l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera va ampliar la plantilla mèdica del Servei de Nefrologia amb la contractació d’un cinquè nefròleg, cosa que va permetre al servei desplaçar un dels especialistes a Formentera per dur-hi a terme els tractaments d’hemodiàlisi. Amb la posada en marxa de nou d’aquest servei, els pacients formenterencs, tres en aquests moments, s’estalviaran el desplaçament fins a l’Hospital Can Misses per rebre el tractament d’hemodiàlisi. Això suposarà evitar prop d’un miler de trasllats l’any.

Nova base del SAMU061 per 2,8 M€
També s’ha presentat la nova base operacional del Servei d’Emergències Mèdiques d’Urgències (SAMU061), després de l’autorització del Consell de Govern a la contractació de les obres de construcció per un valor estimat de 2.771.290,89 euros, una volta que l’Oficina Tècnica de Supervisió del Servei de Salut va mostrar la seva conformitat amb el projecte d’execució prèviament supervisat.

El Govern ha iniciat les obres d’aquesta base just coincidint amb la decisió de prestar aquest servei, per primera vegada a l’illa, de manera permanent. Fins a l’any passat, Formentera comptava amb una ambulància de suport vital avançat sols durant els mesos d’estiu (que donava servei juntament amb l’ambulància de suport vital bàsic, que roman a l’illa tot l’any). A partir d’aquest mes de setembre els reforços del 061, inclosa l’ambulància SVA, es mantenen durant tot l’any per atendre les necessitats de la població de Formentera.

Les obres de construcció s’han iniciat a principis d’aquest mes de novembre. D’aquesta manera, està previst que la nova base entri en servei a finals de 2023. La nova instal·lació estarà situada devora l’hospital.

Francina Armengol ha celebrat que s’hagin iniciat les obres de la nova base del 061 i les ha definit com a “reivindicació històrica” que permetrà oferir els millors recursos als professionals “que treballaran tot l’any en les instal·lacions”.

Per la seva banda, la presidenta Ana Juan ha destacat que amb l’inici del servei d’hemodiàlisi i la base del 061 “es tanquen dues demandes històriques de la societat formenterera que demostren que continuam complint els objectius i els compromisos adquirits”. Juan ha assenyalat també que “són dos serveis essencials que enforteixen la sanitat pública a Formentera i que, en el cas de l’hemodiàlisi, evitarà els desplaçaments dels nostres vesins a Eivissa per fer el tractament”.

Durant la visita, s’ha enterrat una càpsula del temps per honorificar la presentació de la nova base del 061. CAIB

 

La base, de nova creació, tindrà una superfície de 890 m² dividits en dues plantes connectades internament, una planta baixa de 605 m² i la planta primera de 285 m², i un aparcament per a ambulàncies amb capacitat per a quatre vehicles.

La nova instal·lació comptarà amb tres recursos de guàrdia:
La Unitat de Suport Vital Bàsic (USVB).
La Unitat de Suport Vital Avançat (USVA).
La Unitat de Transport Sanitari no Urgent (UTSNU).
El nombre de professionals en trànsit serà de cinc, amb possibilitats d’ampliació, atesa la sensibilitat especial pel que fa a les cobertures de recursos humans ubicats a l’illa de Formentera.

Més serveis a Formentera
El Govern avança així en les millores projectades en l’Àrea de Salut de l’illa de Formentera. Els darrers anys s’han incorporat professionals i serveis per reduir el nombre de trasllats a Eivissa per rebre assistència sanitària. Entre d’altres, gràcies a la incorporació de nous serveis a Formentera amb professionals que periòdicament es desplacen des de Can Misses (otorrinolaringologia, psiquiatria, odontologia, neurologia, endocrinologia, pediatria, dermatologia, servei digestiu, reumatologia, cardiologia, psicologia, oncologia, rehabilitació i urologia), s’han evitat al voltant de 7.000 trasllats des del 2015.

Aquests serveis, amb professionals compartits amb Can Misses, es completen amb els que ja s’ofereixen amb treballadors propis de l’Hospital de Formentera, com són els d’urgències, cirurgia, traumatologia, ginecologia, obstetrícia, farmàcia, anestèsia, medicina interna, pediatria i fisioteràpia.

Gràcies a aquestes noves incorporacions, l’activitat a l’Hospital de Formentera es va incrementar el 2021 en comparació amb el 2020. Concretament, l’any passat es varen fer 10.009 consultes externes, un 10% més que el 2020, i es varen fer 230 intervencions, un 26% més que l’any anterior.

Compartir

PROGRAMES