TOP
Instantània de la presentació aquest matí. CIF

Formentera estrena la prova pilot del Sistema de Retorn d’Envasos (SDDR)

La presidenta del Consell, Ana Juan; el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, i el director general de Comerç, Miquel Piñol, han participat avui divendres en l’acció demostrativa del Sistema de Retorn d’Envasos (SDDR) que es provarà a Formentera quan finalitzi la temporada turística.

Formentera, illa referent
La demostració, organitzada per l’entitat Rezero, i que aquesta tarda a les 17.30 h es farà davant la població, s’ha plantejat per aclarir dubtes al sector del comerç i a la ciutadania davant la prova pilot. Els participants han pogut comprovar el funcionament del nou sistema així com els dos mètodes de pagament: a través d’una aplicació mòbil o d’una targeta analògica. En tots dos casos, l’usuari obté un justificant del dipòsit de 10 cèntims que paga en adquirir l’envàs i que recupera en el moment de la devolució en una de les màquines que s’instal·laran als comerços.

Ana Juan ha destacat que “avui és un dia important per a Formentera perquè aquest projecte que avui es presenta ens posa en el mapa, de nou, com una illa pionera en sostenibilitat; aquesta prova serà un referent per a la resta d’illes”.

L’objectiu principal és mostrar la viabilitat del sistema i implantar-lo a la resta d’illes. CAIB

Formentera, l’illa que més recicla
La presidenta ha recordat que Formentera és l’illa de Balears que ofereix els millors resultats en reciclatge, l’any passat van arribar al 33,91%, el màxim històric, i ha assenyalat que “s’ha de continuar treballant en la conscienciació de residents i de les persones que ens visiten per millorar els resultats entre tots”.

Segons ha assegurat Sebastià Sansó, “avui feim una passa més cap al nou model de gestió que vàrem implantar la passada legislatura a partir de l’aprovació de la Llei de residus. Ja en l’exposició de motius del text aprovat pel Parlament, s’estipula que el sistema SDDR és l’opció més eficaç per lluitar contra l’abandonament de residus de plàstic en el medi ambient i a la mar, i que obliga les administracions a organitzar una prova pilot d’una durada mínima d’un any”.

Objectiu: el 90% de recuperació
Segons el darrer estudi de la Conselleria, del 2021 a les Illes Balears es va reciclar un 26% dels envasos lleugers que es varen recollir als contenidors grocs, “una xifra que s’allunya molt dels objectius que marca la Unió Europea i que ens obliguen, per tant, a provar nous sistemes per tal de millorar l’eficiència en la gestió dels residus”, ha assenyalat Sansó, que ha afegit que experiències similars a altres països europeus han donat índexs de recuperació de fins al 90% per als envasos inclosos en el sistema.

La prova pilot compta amb una partida pressupostària de mig milió que aporta el fons de l’impost de turisme sostenible (ITS). L’objectiu principal és mostrar la viabilitat del sistema i implantar-lo a la resta d’illes en cas que els resultats siguin positius.
S’hi inclouran els envasos de begudes d’acer, d’alumini, de plàstics i de brics amb un volum inferior a tres litres que es generin a Formentera per als següents productes: aigües, sucs i nèctars (no lactis), begudes refrescants i energètiques, sidres i cerveses.

Aquesta prova està impulsada per la Direcció General de Residus i Educació Ambiental i compta amb la col·laboració de la Direcció General de Comerç del Govern de les Illes Balears i del Consell de Formentera. Les tres institucions han mantingut diverses reunions informatives amb els sectors afectats de l’illa.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES