TOP
Instantània de l’acte a la Savina. Sa Unió

Sa Unió proposa que s’habilitin més rampes d’accés a la mar i instar l’APB a crear amarraments socials

Sa Unió apunta que ha intentat, des del primer moment, que les decisions sobre l’estany des Peix es prenguessin per consens, però segons aquesta formació, l’equip de govern ha decidit actuar en solitari. “El Consell va decidir actuar de manera precipitada, unilateral, sense consens i malament. Es van presentar al·legacions al projecte i reglament que no van ser tingudes en compte, van posar un pont pel qual van haver de demanar perdó –però que encara no han solucionat-. S’ha judicialitzat el tema amb la denúncia presentada per Fiscalia. En comptes d’intentar solucionar un problema de gran importància ciutadà, el que han fet ha estat empitjorar-lo”, ha declarat Llorenç Córdoba, candidat a president del Consell de Formentera i cap de llista al Parlament de les Illes Balears.

Segons una enquesta amb la qual compta Sa Unió, el 56,7% dels veïns enquestats estan en contra de la decisió adoptada pel Consell; el 22,2% a favor; i hi ha un 21,1% que no saben, no contesten.

Recorden, també que la Fiscalia d’Eivissa ha apreciat indicis de delictes mediambientals i contra els recursos naturals en les obres d’ordenació de l’estany des Peix, i per això va presentar una denúncia d’ofici i el jutjat corresponent ha incoat diligències prèvies. Així mateix, apunten, el reglament elaborat pel Consell també ha estat recorregut davant del jutge. “L’estany des Peix necessita una regulació, hem de seguir amb l’ús tradicional d’aquest espai, però el que és clar és que no s’ha fet bé”, ha assenyalat Córdoba.

Alternatives
Segons Sa Unió, el Consell ha fet una regulació sense haver buscat alternatives per als usuaris que havien de sortir. “S’ha acceptat el fondeig de només 285 embarcacions, una mica més del doble s’ha quedat fora d’aconseguir amarrament i hi ha molts veïns que directament no ho van sol·licitar veient els criteris que va fixar el Consell”, afirmen.

“Abans de res s’havia d’haver negociat amb Autoritat Portuària perquè creés uns amarraments socials al port. Al mateix temps, el Consell hauria d’haver redactat un pla d’arranjament de les rampes escar ja existents, ja que moltes es troben en mal estat, i haver decidit on construir-ne algunes de noves. A més de pensar en la instal·lació d’una marina seca on els veïns poguessin tenir els seus vaixells. Hem d’aconseguir que tots els residents tinguin accés a la mar”, ha afegit Llorenç Córdoba.

El candidat ha recordat que en aquesta legislatura han sol·licitat al Consell l’actualització del Pla de Gestió de Recursos i Usos del parc natural. Un pla aprovat el 2005 i en el qual es recollia la necessitat de la seva actualització cada 6 anys. “Mai s’ha actualitzat, porta vigent gairebé 20 anys i no s’han estudiat noves modificacions. Hi ha situacions i dubtes que han de ser aclarits, però l’administració insular no vol que sigui així”.

Instantània de la trobada. Sa Unió

De Costes al Govern
Aquesta concessió, que fins ara era competència del departament de Costes i Medi marí del Ministeri per a la Transició Ecològica, a partir de l’1 de juliol d’enguany es traspassarà a les comunitats autònomes. Pel que en la pròxima legislatura Marga Prohens i el diputat de Formentera tindran molt a dir sobre la gestió de l’estany des Peix. “És necessari que Formentera i Sa Unió tinguem pes específic a Mallorca. Necessitarem negociar temes fonamentals per a l’illa com aquest. El govern actual ja ha demostrat en nombroses ocasions que a Formentera no som tinguts en compte”, ha comentat el cap de llista al Parlament.

Fondeig il·legal del conseller de Medi Ambient
Per finalitzar, Córdoba ha recordat que “mentre centenars de veïns han hagut de treure de l’estany des Peix les seves embarcacions, el conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, fondejava la seva embarcació d’esbarjo de manera il·legal en un mort de formigó a la badia d’Es Pujols, que està inclosa dins del mateix Parc Natural de ses Salines. Amb aquesta actitud està tot dit”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES