TOP
Obriülls verds, encara adherits a la planta.

Les punxes, els obriülls i altres maneres de punyir, a Sobreviure al Català

Carles Torres, filòleg del SAL (Servei d’Assessorament Lingüístic), ens parla en aquesta nova edició de Sobreviure al Català de les accions relatives a punxar, punyir o burxar i de les expressions que se’n deriven.

A més, també comenta l’origen etimològic dels obriülls, és a dir, els fruits petits i punxeguts de la planta anomenada picosa o tríbol (Tribulus terrestris). Especialment a finals d’estiu i principis de tardor, els obriülls apareixen en el nostre paisatge, afectant animals i esdevenint un malson per als ciclistes, que veuen com aquestes punxes rebenten les seves rodes.
El lingüista assenyala que el terme ‘obriülls’ prové de l’expressió llatina ‘aperire oculus’ i que pot tenir dos sentits. D’una banda, el de definir l’efecte de crear una obertura (un ull) en una superfície, i de l’altra, de recomanar precaució a l’hora de caminar per l’entorn natural per evitar trepitjar aquests fruits punxeguts.
Sobreviure al Català és un espai de Ràdio Illa sobre la llengua pròpia de Formentera fet en col·laboració amb el Consell Insular.

 

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES