TOP
Artur Parrón avui a Ràdio Illa.

Artur Parrón (Fòrum) reivindica la Llei de Memòria i Reconeixement Democràtics

Artur Parrón, del Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera, ha lamentat que el Govern balear plantegi la derogació de la Llei de Memòria i Reconeixement Democràtics, aprovada el 2018 al Parlament amb el suport de PSOE, MÉS i Podem, mentre que PP, C’s i PI votaren a favor o s’abstingueren en la major part de l’articulat. Parrón, que participà en l‘acte d’homenatge a les víctimes del 14 d’abril as Campament, declara que aquesta llei “no fa mal a ningú”. A més, destaca que la norma estableixi que “les institucions admetin que l’Estat va atemptar contra els drets humans” així com el reconeixement a les “víctimes de la violència franquista”. Per al representant del Fòrum aquesta llei “parla de concòrdia i reconciliació sense amagar el que va passar” i és “important” especialment per a “les noves generacions”.

D’altra banda, Parrón critica que l’antic camp de concentració de Formentera, es Campament, “és un espai en runes, absolutament abandonat” cosa que genera “entre llàstima i impotència”. El també historiador assegura que “en altres bandes de l’Estat” espais similars es “protegeixen i es conserven”, cosa que diu “molt poc en favor de la nostra societat”. Parrón conclou que es Campament hauria “d‘estar protegit, restaurat en la mesura del possible” i hauria de ser “un lloc de trobada i de pedagogia”.
Així mateix, Parrón ha recomanat Aigua Clara, el documental de 2007 dirigit per Carmelo Convalia, que aborda la Guerra Civil a Formentera i els fets que tengueren lloc as Campament entre 1940 i 1942, el centre penitenciari on estigueren empresonats entre 1500 i 2000 persones, de les quals almenys 58 perderen la vida.
Immediatament després d’aquesta intervenció, el conseller insular de Patrimoni, Òscar Portas, ha anunciat a Ràdio Illa que el Consell té previst licitar el projecte de restauració des Campament aquest 2024 amb la finalitat que es converteixi en un espai de memòria.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES