TOP
Una barca de la migració irregular, el passat estiu a Migjorn. Arxiu.

ONG: Els estats mantenen una “política de deixar morir els migrants a la mar”

Helena Maleno, presidenta de l’ONG Caminando Fronteras, col·lectiu de defensa dels drets de les persones migrants, ha visitat aquests dies Formentera i Eivissa, dins del projecte de l’observatori de drets humans de les persones migrants en la ruta algeriana, cofinançat pel Fons Pitiús de Cooperació. Maleno, qui ha destacat el compromís del personal de l’àrea insular de Benestar Social per atendre aquesta problemàtica, ha assenyalat que en la ruta entre Algèria i les Balears han perdut la vida o desaparegut més de 400 persones el darrer any. L’activista afirma que la nostra societat està normalitzant el fet que per travessar una frontera una persona pot morir. En el cas de Formentera, d’ençà que començà l’any, han arribat a la nostra illa o a aigües pròximes un total de 351 persones migrants.

En aquest sentit, ha denunciat la falta de coordinació i voluntat dels serveis de salvament d’Espanya, el Marroc i Algèria per reaccionar a les alertes que els mateixos migrants efectuen quan es troben en problemes a alta mar. Maleno assegura que existeix una “política de deixar-los morir a la mar”.
Aquesta tarda a les 18 h Maleno presentarà al Casal d’Igualtat de Vila el llibre que publicà el 2020, Mujer de Frontera: Defender el derecho a la vida no es un delito, sobre la seva experiència arran del procés que hagué d’afrontar per rebatre una acusació de tràfic d’immigrants i foment de la immigració il·legal. La presidenta de l’ONG argumenta que aquella acusació fou una mostra més de la criminalització de la migració i de les iniciatives per salvar les vides que perillen en les rutes migratòries.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES