TOP
Exhumacions al cementiri de Sant Francesc. CAIB

Identifiquen les restes del formenterer Mariano Castelló Castelló a les exhumacions del cementiri de Ses Figueretes

Les intervencions dutes a terme pels equips tècnics d’Aranzadi i d’ATICS a les fosses del cementiri de Ses Figueretes, a Eivissa, han permès la identificació de les restes del formenterer Mariano Castelló Castelló.

Mariano Castelló Castelló ( Formentera 1869 – 1936)
Conegut com a Mariano de s’Hereu. Era pescador de professió i va ser afusellat a la ciutat d’Eivissa el dimarts 17 de novembre de 1936 als 67 anys. Les seves restes van ser recuperades a la campanya arqueològica de 2022, dins del III Pla de Fosses, dut a terme per Aranzadi.

La identificació va ser possible gràcies a les mostres donades d’un fill i un net de la víctima. Segons l’informe d’identificació biològica realitzat pel laboratori BIOMICs de la Universitat d’Euskadi (Vitòria-Gasteiz), la identificació de Mariano Castelló Castelló s’ha realitzat a través de restes òssies d’un crani que ha estat comparada amb una mostra d’ADN dels dos familiars directes, donant com a resultat una identificació positiva.

Així mateix, també s’han identificat les restes del rafeler Bartolomé Costa Serra i de Josep Vidal Ramon, natural de Sant Vicent de sa Cala.

Actuacions al cementiri de Ses Figueretes. CAIB

Identificació a Formentera
Les diferents anàlisis de les restes exhumades al cementiri de Sant Francesc a les actuacions fetes el darrer any emmarcades en el IV Pla de Fosses, han dut a la identificació de José Corvacho Sánchez.

José Corvacho Sánchez (Badajoz, 1899 – 1942)
Era natural de Valle de la Serena, a Badajoz. Era casat amb Emiliana Méndez, amb qui va tenir tres fills i una filla. Residia amb la seva família a Almendralejo, on era pagès de professió i militant del partit socialista. Va morir as Campament, el camp de concentració de Formentera, el dissabte 25 d’abril de 1942 als 43 anys a causa de caquèxia (desnutrició) fruit de la tuberculosi pulmonar que patia segons la certificació metge.
Les seves restes foren exhumades els passats mesos de novembre i desembre durant les actuacions dutes a terme per Aranzadi i ATICS al cementiri de Sant Francesc emmarcades en el IV Pla de Fosses.
Segons l’informe d’identificació biològica realitzat pel laboratori BIOMIC de la Universitat d’Euskadi, el Laboratori d’ADN Antic i Modern i d’Antropologia Física de la Universitat Autònoma de Barcelona i el laboratori GENÒMICS de la Universitat Pompeu Fabra, la identificació de José Corvacho Sánchez s’ha realitzat gràcies a la mostra donada el 2022 per una filla seva, donant com a resultat una identificació positiva.

En total a Formentera s’han exhumat 26 restes durant el IV Pla de Fosses. De moment, només les de José Corvacho Sánchez han estat identificades. L’equip tècnic i el Govern estan treballant a la recerca de noves famílies del País Valencià, Múrcia i Canàries.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES