
El GOB Formentera es reincorpora a l’estructura interinsular del GOB Balears després de gairebé 20 anys d’inactivitat
El passat dissabte 28 de juny, les seccions insulars del GOB: el GOB Mallorca, el GOB Menorca, el GEN-GOB Eivissa i el recentment reactivat GOB Formentera, es van reunir a Can Casals (Eivissa), seu del GEN-GOB, per celebrar la seva trobada anual de coordinació.
La novetat més destacada de la reunió va estar, segons el comunicat emès, “el ressorgiment del GOB Formentera, que s’ha reincorporat així a l’estructura interinsular després de quasi 20 anys d’inactivitat”. Totes les seccions han celebrat aquest fet “amb molta alegria”.
Durant la trobada, un dels punts centrals de debat i acord va estar la necessitat urgent de posar fre a la saturació turística i al seu impacte sobre els recursos naturals. Tal com assenyala el comunicat, “el principal punt d’acord ha estat la necessitat imperiosa i urgent que les institucions públiques, totes, assumeixin d’una vegada el repte inajornable de posar límits a la massificació turística i al conseqüent consum de recursos”. Malgrat els discursos institucionals, critiquen que “cap mesura aprovada va en aquest sentit”, i denuncien específicament que “basta mencionar la Llei 7/2024, la Llei Prohens, que condemna definitivament el nostre sòl rústic”.
Altres temes abordats van estar les colònies de gats asilvestrats i la gestió de residus. En relació amb el primer, cada secció insular del GOB es compromet a impulsar “campanyes de conscienciació dirigides als propietaris particulars i a les institucions responsables, això és, els ajuntaments, perquè prenguin les mesures necessàries per avançar en la minimització del problema dels gats assilvestrats sobre la biodiversitat del medi”. Tot i reconèixer que alguns consistoris ja estan actuant, alerten que “les mesures han d’arribar més enllà de l’àmbit urbà de les poblacions, ja que és en l’àmbit natural on es produeixen més depredacions”.
Quant a la gestió de residus, les seccions del GOB coincideixen en la necessitat d’una actuació decidida: “cal reduir urgentment la producció de residus i és necessari implementar polítiques de conscienciació i prevenció”. Reclamen “polítiques valentes de reducció que ja s’estan fent a altres llocs amb bons resultats”, com ara “la recollida porta a porta, l’obligació de la recollida separada del tèxtil, etc.”, amb l’objectiu d’“assolir els percentatges del 90 de reducció o el 10% de rebuig”. Afegeixen, a més, que “no tot ha de ser cremar o traslladar”.
La reunió ha servit per reforçar la coordinació entre les diferents delegacions insulars i per marcar línies d’acció comunes en defensa del territori, la biodiversitat i la sostenibilitat arreu de les Illes Balears.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.