
Les obres del trull d’oli estan ben encarrilades, però enguany encara no es podrà moldre a Formentera
El president de la Cooperativa del Camp, Marcos Ribas, ha explicat a Ràdio Illa que les obres de l’edifici on s’ha d’ubicar el trull d’oli, al costat de la nau d’aquesta entitat agrícola, estan ben encaminades: només falta acabar d’enllestir les instal·lacions (aigua i electricitat) i cobrir el sostre. La previsió és que l’immoble, amb unes obres que s’han hagut d’adjudicar dos vegades, estigui conclòs a finals de mes, i posteriorment, a mitjan octubre, es faria arribar a l’illa la maquinària del trull per ser instal·lada.
Tot i la bona marxa de les feines, Ribas ha assenyalat que aquesta infraestructura no estarà llesta per la collita d’enguany.
El cap de la Cooperativa ha exposat que, independentment que el trull ja estigués instal·lat, queden pendents les tramitacions dels corresponents registres sanitaris i altres processos burocràtics, a més del fet que s’ha de completar la formació del personal per emprar-lo. Ribas ha demanat “paciència” als productors i ha detallat el sobrecost que suposa haver de traslladar les olives a Eivissa perquè siguin processades i el perill que implica per a la conservació del producte quan s’allarga el temps entre la collita i la molta.
Els tudons
D’altra banda, Ribas ha sol·licitat que es declari els tudons (Columba palumbus) com a plaga, una mesura que, segons apunta, facilitaria l’impuls de mesures per combatre la superpoblació d’aquestes aus i la repercussió que aquest fet té sobre els cultius de Formentera, especialment la vinya i l’olivera. En aquest sentit, Ribas ha recordat que en altres territoris es cobreixen les oliveres amb xarxa, si bé aquesta mesura és complexa de portar a terme i costosa, per la qual cosa ha reclamat ajudes públiques per escometre-la.
En canvi, el productor afirma que altres mètodes han resultat del tot infructuosos, com disparar trets als tudons, muntar cablejats brillants o falcons de plàstic. També ha descartat instal·lar canons de so per foragitar-los perquè, segons Ribas, no són efectius, ja que els tudons s’acostumen “ràpidament” a aquesta estratègia i les canonades generen importants molèsties a veïns i visitants de la zona.
Complet: visita amb tast d’oli a ca na Platera
A més, juntament amb Lídia Álvarez, secretària general de la Petita i Mitjana Empresa de Formentera (PIMEF), ha exposat que el pròxim 18 de setembre s’organitza una visita guiada gratuïta a la finca de producció d’oli d’oliva de Ca na Platera, en el marc del projecte “De Formentera amb molt de gust”, una iniciativa que compta amb el suport de la conselleria insular de Sector Primari i és finançada amb fons Next Generation.
Com que en el mateix dia d’anunciar-se l’activitat ja es van completar les 12 places disponibles, Álvarez i Ribas han afirmat que, pròximament, organitzaran una segona visita amb tast d’oli.
A més, Álvarez també ha recordat que fins al 21 de setembre és oberta la convocatòria perquè els restaurants de l’illa sol·licitin sumar-se a la nova edició de les Setmanes Gastronòmiques, que enguany se celebren entre el 13 i el 26 d’octubre.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.