TOP
La matinada de diumenge a les tres passaran a ser les dues.

Arriba l’horari d’hivern

Aquest cap de setmana, la nit de dissabte a diumenge, a les tres de la matinada tornaran a ser les dues, fet que ens permetrà dormir una hora més, però que provocarà que entrem en l’horari d’hivern, cosa que suposa que a les sis, o abans, ja es faci fosc. Aquest canvi es produirà a tots els estats de la Unió Europea amb la intenció d’ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural.

Tot i que no és significatiu, el canvi d’hora ens provoca un petit jet-lag al qual ens acabem acostumant ràpidament i no va més enllà, però que durant els primers dies del nou horari ens pot deixar una mica descol·locats.

A més, moltes activitats tenen un cicle de 24 hores en el nostre dia a dia i també podem notar els desajustaments. Durant l’hivern només tenim llum de dia durant 9 hores, enfront de les 15 que podem arribar a gaudir durant els dies més llargs de l’estiu. Aquesta manca de llum augmenta la producció de melatonina, és a dir, l’hormona que intervé en la regulació de la son. Per això, resulta lògic que quan canvia l’hora i des de les sis de la tarda és fosc, tinguem més ganes d’anar a dormir aviat.

També la pèrdua d’hores de llum, fa que hàgim de reduir les nostres activitats a l’aire lliure a la tarda i optem més per quedar-nos a casa. A més, per molta gent els dies comencen i acaben a les fosques, sense llum natural, fet que fa que la tristesa s’incrementi.
El fet de no poder fer activitats a l’aire lliure perquè és fosc, també ens porta a una vida més sedentària i a què tinguem més facilitat per a augmentar de pes.

D’altra banda, això pot tenir efectes sobre la conducció de vehicles, ja que és molt perillós conduir amb son i segons la DGT, molts dels accidents que tenen lloc a les carreteres de l’Estat estan relacionats amb la somnolència.
Així i tot, el canvi d’hora no afecta la salut de tots per igual, les persones majors i els nens són els més vulnerables.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES