TOP
Equip de la Unitat de Patologia dual. D’esquerra a dreta, Javier Moreno, infermer, Álvaro Palma, psiquiatre i Verónica Salomoni, terapeuta ocupacional. Foto: Àrea de Salut

Ateses 57 persones per addiccions i trastorns en els dos darrers anys a Formentera

Des de l’inici de la seva activitat al juny 2019, la Unitat de Patologia Dual de l’Àrea de Salut ha tractat a 116 persones amb doble patologia, 57 han set ateses a l’Hospital de Formentera i altres 59 a l’Hospital de Can Misses. Actualment 33 persones continuen en seguiment a Can Misses i des de l’inici s’han donat 26 altes.

Aquesta unitat és un projecte pioner a les Illes Balears on s’ofereix una atenció integral a les persones que pateixen un trastorn per consum de substàncies addictives i un trastorn mental greu.

La unitat a Formentera
A l’Hospital de Formentera es fa el seguiment de persones amb addiccions o patologia dual a les Consultes Externes. Les visites tenen lloc cada quinze dies; una és presencial i la següent es fa telefònicament. La freqüència pot variar segons les necessitats dels usuaris i actualment no hi ha llista d’espera.
En aquest centre, el psiquiatre de la Unitat, Álvaro Palma, ha tractat a 57 persones amb doble patologia (mental i addicció). Des que es va posar en marxa la Unitat, s’han atès a Formentera 286 consultes, de les quals 85 han estat primeres visites i 201 han estat de seguiment.

L’edat mitjana dels usuaris d’aquest servei a Formentera és de 42 anys. Per sexes, el 67,8% dels usuaris són homes i el 32,2% són dones. La substància addictiva més consumida és l’alcohol, en més de la meitat dels diagnòstics, seguit de la cocaïna i el cànnabis. El trastorn mental més habitual és el trastorn d’ansietat no especificat.

Els diagnòstics dels trastorns per consum de substàncies han estat els següents: Alcohol: 51,4%; Cocaïna: 21,6%; Cànnabis: 16,2%; Oxicodona: 5,4%; MDMA: 2,7% i Alprazolam: 2,7%.

Per patologies, els diagnòstics de trastorn mental greu a Formentera han estat els següents: Trastorn d’ansietat no especificat: 18,8%; Trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat: 12,5%; Trastorn límit de personalitat: 12,5%; Trastorn depressiu induït: 12,5%; Episodi psicòtic no especificat: 12,5%; Trastorn d’ansietat generalitzada: 6,3%; Trastorn depressiu major: 6,3%; Esquizofrènia: 6,3%; Trastorn adaptatiu mixt: 6,3%; Trastorn d’estrès posttraumàtic: 6,3%.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES