TOP
S’han capturat 888 serps blanques i 1 serp de ferradura. CAIB

Capturades 889 serps a Formentera el 2023, un 25% més que el 2022

La Conselleria balear de Medi Natural, juntament amb els Consells de Formentera i d’Eivissa, ha presentat els resultats de la campanya 2023 de control d’ofidis a les Pitiüses. Les dades, aportades pel Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), indiquen que durant els vuit mesos d’operativitat del projecte (d’abril a novembre) s’han capturat 889 exemplars de serps invasores a Formentera (888 serps blanques i 1 serp de ferradura) i 2.007 a Eivissa (1.946 serps de ferradura i 61 serps blanques).
Cal recordar que en la temporada 2022 el nombre de captures va ser de 664 a Formentera i 2.710 a Eivissa, mentre que el 2021 se’n varen agafar 1.754 exemplars; 707 a Formentera i 1.047 a Eivissa.

Passes enrere en l’objectiu d’erradicació de les serps a Formentera
Durant la presentació de les dades, s’ha subratllat que el projecte de control d’ofidis a les Pitiüses té tres objectius principals: Determinar quina és la problemàtica real avui dia (nombre d’espècies, distribució real, adaptació al medi i impacte sobre la biodiversitat), estudiar i controlar l’expansió i la densitat de serps a Eivissa i intentar-ne l’erradicació a Formentera. Per això, des del COFIB es creu fonamental “informar, conscienciar i fomentar la col·laboració ciutadana per donar a conèixer la problemàtica amb les espècies invasores”.

Amb les dades de captures en negre sobre blanc, però, es pot comprovar que, en el cas de la nostra illa, tot i haver-hi una davallada de 43 exemplars capturats entre el 2021 i el 2022, entre aquest darrer any i el 2023, les serps capturades Formentera han estat 225 més, cosa que representa més d’un 25% d’augment en el nombre de captures i un destacable retrocés en l’objectiu del Govern en pos d’erradicar les serps a la nostra illa.

El problema de les oliveres
Les dades mostren que la serp de ferradura Hemorrhois hippocrepis està colonitzant tot el territori a Eivissa i, a més, s’ha detectat serp blanca Zamenis scalaris, que també està present a Formentera. Cal recordar que la introducció d’ofidis peninsulars a les Illes Balears es relaciona directament amb la introducció d’arbres ornamentals, principalment oliveres, des del sud de la Península pel seu ús en jardineria.

En aquest sentit, des del 2016 el Govern treballa en el seguiment i control d’aquestes espècies i també es compta amb el suport econòmic d’un projecte derivat de l’impost de turisme sostenible en què s’estableixen mesures per protegir les sargantanes i per prevenir i lluitar contra la introducció de serps a les Balears.

De la mateixa manera, es continua fent feina en altres mesures per prevenir més entrades d’ofidis, com ara la posada a punt del protocol d’inspecció d’entrada d’arbres ornamentals, les quarantenes i la detecció d’ofidis amb diferents sistemes. Al final d’aquesta darrera fase del projecte, que finalitza a mitjan aquest 2024, es redactarà una memòria final amb els resultats obtinguts, que servirà per determinar la millor estratègia per mantenir en marxa un pla de control de densitats a Eivissa i per a la possible futura erradicació dels ofidis a Formentera.

Estudis de la UIB i la Universitat de Salamanca
Cal destacar que els estudis fets per la Universitat de les Illes Balears permeten tenir dades biomètriques i de poblacions d’aquestes espècies invasores amb l’objectiu de conèixer el grau de depredació sobre la sargantana endèmica Podarcis pityusensis.
Investigadors de la Universitat de Salamanca també han fet un seguiment de les poblacions de sargantana a les Illes Balears per poder determinar l’impacte dels ofidis invasors en aquestes.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES