TOP

Capturades 967 serps a la Mola

La campanya del Govern balear que, amb la col·laboració del Consell, ha començat al mes d’abril i finalitza el 31 d’octubre, ha instal·lat enguany 207 trampes. La majoria d’elles s’han col·locat en el quart sud-est de la Mola, on s’han realitzat la majoria de captures de la serp blanca, la Rhinechis scalaris (en castellà, “serpiente de escalera“), l’espècie invasora que suposadament recalà a Formentera a l’interior d’oliveres de viver criades fora de l’illa.

També s’han col·locat trampes a manera de sentinelles a altres zones de la Mola i as Caló. Les de la localitat pesquera no han registrat cap captura, tot i que el tècnic de control de fauna del Govern, Edgar Vilamajor, apunta que les trampes funcionen bé amb una alta densitat de població, mentre que si aquesta minva, s’haurien d’emprar altres mètodes com per exemple, els cans ensinistrats. Les trampes que ja s’han començat a retirar per la finalització de la campanya, tenen aquestes característiques.

Es dóna la circumstància que enguany s’han arribat a capturar fins a cinc exemplars de serp en una sola trampa.
Recordam que l’any passat es capturaren 312 serps, un número que contrasta amb el d’enguany (en què s’han sacrificat 967), però que cal valorar tenint en compte que en el 2016 s’instal·laren només 60 trames en comptes de les 207 del 2017 i a més el Govern no destinà personal específic per realitzar el control de fauna.

Un cop capturades, les serps són sacrificades, congelades i enviades a Mallorca per al seu estudi per part del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears. A l’espera dels resultats d’enguany, durant l’any 2016, quatre de cada 10 serps analitzades havien ingerit sargantanes, mentre que les altres tenien en els seus estómacs rosegadors o fins i tot ous de pardals.
Vilamajor ha explicat que la serp blanca no és verinosa ni la seva mossegada és perillosa, pot viure entre 13 i 19 anys i es reprodueix un cop a l’any, amb postes de fins a 11 ous. En aquesta època, amb la baixada de les temperatures la serp començarà a buscar un indret per hivernar, que sol ser a sota de les pedres. Vilamajor també ha destacat la dificultat per erradicar les serps a la Mola, especialment perquè no tenen depredadors i es poden protegir bé de l’acció humana en espais inaccessibles com el penya-segat.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES