TOP
Exemplar de virot dins el seu niu. Foto: CAIB

Confirmada la nidificació de deu parelles de virot petit as Vedranell

Personal tècnic de les Reserves Naturals, l’IBANAT i Agents de Medi Ambient han confirmat la nidificació segura d’almenys 10 parelles de virot petit, l’au marina més amenaçada d’Europa, a la zona coneguda com a Ses Crestes, a l’illot des Vedranell.

Xifra de mínims
La troballa ha estat possible gràcies a una prospecció exhaustiva d’aquesta zona, situada al nord de l’illot, realitzada el mes de març, i que ha conclòs amb l’observació directa de tres parelles d’adults incubant i de set entrades de caus amb clars indicadors d’excrements frescos. Amb tot, es considera que és una xifra de mínims. Cal afegir, a més, que hi ha una zona pendent de prospecció, l’extrem sud conegut com a Sa Gorra, que mostra tota una sèrie de cavitats que semblen adients per la nidificació de virots i era ben coneguda pels virotadors de la zona.

Es Vedrà
La campanya de prospecció es va estendre a l’illot d’Es Vedrà, on s’ha pogut constatar la presència del virot a partir de restes d’excrements a la zona del Cap de sa Bestorre, al Pedregar de sa Galera de Fora. Així i tot, la inaccessibilitat del cau ha impossibilitat, per ara, determinar amb exactitud quants individus poden emprar aquest cau.

Precedents
La informació sobre la presència del virot petit als illots d’Es Vedrà i es Vedranell és escassa i procedeix bàsicament de comunicacions personals realitzades pels virotadors de finals de segle XX així com de les prospeccions realitzades per J.S. Aguilar l’any 1991 i que estimava una població de 10 parelles a Es Vedranell i 50 a Es Vedrà, basant-se en mètodes de densitat subjectiva a partir de prospecció directa i escoltes.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES