TOP

Descoberta a Formentera una nova papallona invasora

La troballa la feta Barbara Klahr, naturalista alemanya establerta a Formentera des de 1993, i que fa anys que col·labora amb la conselleria de Medi Ambient del Govern balear, així com amb la UIB i el GOB.

El passat 12 d’agost, Klahr documentà la presència de la Papilio machaon, una papallona que és comú a la Península i que havia estat observada a Mallorca i Eivissa però mai fins ara a Formentera. La naturalista assegura que ha detectat exemplars d’aquesta papallona a tota l’illa: Can Marroig, les dunes de la platja de Llevant, Porto-salè, es cap de Barbaria i Migjorn. A més, a la Mola, Klahr registrà, en una superfície de 5 km², fins a 5 exemplars i una parella copulant, el que dóna bona mostra que la nova papallona s’ha adaptat bé a l’entorn de Formentera.

La investigadora indica que aquest lepidòpter s’alimenta sobretot de fonoll i Daucus carota (pastanaga salvatge) i assegura que no és perjudicial per a la flora i la fauna de Formentera, a diferència del que passa amb la Palpita vitrealis, una altra papallona que també descobrí Klahr i que danya les oliveres.

Ara bé, la naturalista ha asseverat que malgrat que la nova papallona no representa un perill immediat, sí que és un exemple més de les nombroses espècies que no són pròpies de Formentera i que en els últims anys s’hi han establert, modificant l’equilibri ecològic del nostre entorn. En aquest sentit, Klahr cita altres espècies invasores, com la processionària del pi, la serp blanca o el becut vermell.

La naturalista també apunta que la Papilio machaon hauria arribat volant des d’Eivissa, on existeix una empresa, “Las Mariposas de Ibiza”, que cria i ven papallones que són alliberades en bodes i esdeveniments similars. Una pràctica que Klahr ha titllat “d’insult per la natura”. De fet, l’alemanya assegura que aquesta empresa alliberà 20 parelles de Papilio machaon la passada primavera, el que podria haver provocat la seva expansió a Formentera.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES