TOP
La plaça de Sant Francesc, aquest migdia. CIF

Diada: Córdoba destaca que “la falta d’accés a l’habitatge és un problema greu” i proposa combatre l’oferta turística il·legal

El president del Consell de Formentera, Llorenç Córdoba, ha ofert un discurs en el Dia de les Illes Balears a la plaça de la Constitució d’uns vuit minuts de durada en què, sense fer cap referència a la crisi de Govern, ha posat un especial accent en la manca d’accés a l’habitatge a la nostra illa. En una jornada tocada pel vent, ciutadania, consellers del Ple i representants de les forces de seguretat han sentit les paraules de Córdoba, que ha set presentat per Andreu Ferrer, habitual mestre de cerimònies en els actes institucionals durant els 17 anys d’existència del Consell. Després del discurs, han actuat les colles de ball pagès des Pastorells i es Xacoters i a la porta del Consell s’han repartit orelletes i gotets d’herbes.

Llorenç Córdoba, durant el discurs del Dia de les Illes Balears.

Les parts més destacades del discurs
El president ha començat la seva intervenció agraint als anteriors ajuntaments, al Parlament balear i al poble de Formentera “la fita” que va representar la creació del Consell, que “gairebé ha assolit la seua majoria d’edat, 17 anys”. Així mateix, el cap insular ha destacat que “la falta d’accés a l’habitatge és un problema greu a la nostra illa, dels més importants” i ha assenyalat que “molts dels nostres professionals, docents, sanitaris o cossos de seguretat, imprescindibles per mantenir una societat equilibrada i saludable, han de marxar de Formentera perquè no troben lloc on viure”.

Membres de l’equip de Govern insular.

Pel que fa a les solucions, el president ha indicat que no poden implicar “construir més, sinó que millorar la situació actual de la gent que hi vivim per tal que ho puguem fer amb unes condicions dignes”. En aquest sentit, ha dit que “tampoc hem de negar que l’arribada del turisme ha propiciat, d’una banda, una pressió excessiva al nostre territori, que necessita recursos per prestar als visitants unes garanties de servei, i també ha donat lloc a pràctiques de lloguer d’estades turístiques que són il·legals i que comporten una competència deslleial per totes les famílies que viuen del turisme regulat”. En aquest punt, ha fet referència a “una de les prioritats” de l’equip de Govern insular: “lluitar contra aquests lloguers il·legals. I això serà una realitat amb la pròxima contractació de personal per fer inspeccions de turisme”.

Consellers de PSOE i GxF.

Mobilitat i relacions amb el Govern
D’altra banda, Córdoba ha afirmat que a “Formentera també volem continuar sent pioners en matèria de mobilitat regulant l’entrada de vehicles en temporada turística” i en aquest capítol ha afegit que “aquest any hem millorat les freqüències del transport públic (…) i també hem millorat la regulació de l’aparcament”, en referència als canvis en la zona blava.

Després del discurs hi ha hagut ball pagès a la plaça.

Sobre les relacions amb l’administració autonòmica, n’ha destacat la “bona sintonia” i ha exemplificat: “Per això estem treballant amb ells per temes tan essencials com el conveni del Pacte de l’aigua que dotarà d’una partida de 320.000 euros per projectes de subministrament a tots els nuclis poblacionals, com la millora de la nostra bassa de reg, la creació d’una agència d’emergències per dotar al servei de bombers o la gratuïtat en l’ensenyament de 0 a 3 anys”.

Convit d’orelletes i herbes a les portes del Consell.

 

A continuació reproduïm íntegrament el discurs del president, Llorenç Córdoba
“Autoritats, poble de Formentera, gràcies per assistir a aquest acte i salutacions en aquest Dia de les Illes Balears. Amb més mèrit amb el temps que fa avui.
Avui estem aquí per celebrar l’aniversari del nostre Estatut d’Autonomia que avui fa 41 anys. Un estatut que va ser també la primera pedra per establir un Consell de Formentera propi.
I és que podem dir que el nostre Consell Insular gairebé ha assolit la seua majoria d’edat. 17 anys han passat des que la nostra illa va aconseguir la seua independència del Consell Insular d’Eivissa, creant el seu propi Consell i, per tant, tenint la potestat legal d’autogovern.
Una fita que va ser possible gràcies a la feina de tots els qui varen treballar des dels anteriors Ajuntaments, el Parlament balear i també del poble de Formentera. Un poble que volíem tenir autoritat per lluitar pels interessos de l’illa, amb l’objectiu de poder ser nosaltres qui prenguéssim directament les decisions d’allò que passa al nostre territori.
Això no vol dir que no ens sentim també part de les Illes Balears i que treballam colze a colze amb les administracions de la resta d’illes, del Govern Balear i del Govern Central. Però si vol dir que la nostra illa té les seues particularitats i necessitats, i era necessari tractar-les de manera independent.
Avui, per tant, vull donar especialment les gràcies a tots els vesins i vesines de Formentera, que varen fer possible l’elaboració del nou Estatut d’Autonomia de les Illes Balears i la creació d’aquest Consell Insular de Formentera.
Avui especialment és un dia per recordar el que ens uneix a la resta d’illes, però també la nostra singularitat com a territori. Una singularitat que tot i tenir moltes coses bones, de les que ens sentim orgullosos i treim pit, també ens condiciona a l’hora de viure en aquesta illa.
I és d’això de què vull parlar ara, de com estem reclamant as Govern balear i as Govern central que les diferències i carències que pateix la nostra illa per la seua triple insularitat es puguin minimitzar per tal d’aconseguir una Formentera habitable i justa.
La falta d’accés a l’habitatge és un problema greu a la nostra illa, dels més importants, per aquest motiu estem treballant junt amb el Govern de les Illes. Molts dels nostres professionals, docents, sanitaris o cossos de seguretat, imprescindibles per mantenir una societat equilibrada i saludable, han de marxar de Formentera perquè no troben lloc on viure.
Aquesta administració coneix la realitat per la que passen molts dels nostres vesins. És una de les nostres prioritats garantir que l’illa de Formentera pugui gaudir dels professionals necessaris com ho fan la resta d’illes. La situació de la falta d’habitatge no pot passar per construir més, sinó per millorar la situació actual de la gent que hi vivim per tal que ho puguem fer amb unes condicions dignes.
I si parlem d’habitatge, no podem passar per alt un dels factors fonamentals i que ens representa com a territori: el turisme. No hem de fer demagògia amb aquest tema. Formentera és una illa que viu del turisme i estem molt orgullosos de ser un referent mundial en aquest sector com també ho és la resta del territori Balear. No hem de fomentar l’odi o repulsa cap a un sector que ens ha fet créixer com a societat i que ens ha aportat riquesa en tots els sentits.
Però tampoc hem de negar que l’arribada del turisme ha propiciat, d’una banda, una pressió excessiva al nostre territori que necessita recursos per prestar als visitants unes garanties de servei, i també ha donat lloc a pràctiques de lloguer d’estades turístiques que són il·legals i que comporten una competència deslleial per totes les famílies que viuen del turisme regulat.
Aquestes pràctiques han estat, entre d’altres, una de les causes per les quals resulta més difícil trobar habitatge a la nostra illa.
Per aquest motiu, des que el nostre equip de Govern va arribar al Consell, una de les prioritats va ser lluitar contra aquests lloguers il·legals. I això serà una realitat amb la pròxima contractació de personal per fer inspeccions de turisme.
Per millorar la sostenibilitat a Formentera també volem continuar sent pioners en matèria de mobilitat regulant l’entrada de vehicles en temporada turística.
Aquest any hem millorat les freqüències del transport públic, que ha d’estar lligat necessàriament a la regulació d’entrada de vehicles, però també al benestar dels nostres vesins. També hem millorat la regulació de l’aparcament regulat (la zona blava) perquè s’ajusti a les demandes dels usuaris.
Formentera és de tots i totes les persones que tenim la sort de viure aquí i entre tots hem de sentir que formem part d’aquesta societat, per això també hem volgut crear la figura dels consellers de poble, per tal d’apropar-nos amb reunions directes amb els vesins i vesines i que mitjançant la participació ciutadana ens puguin transmetre les seves inquietuds i necessitats.
Formentera és un territori que hem de cuidar i protegir. Té unes particularitats pròpies que el fan diferent de la resta d’Illes Balears, però som conscients que per tal d’avançar i millorar és necessari mantenir una bona sintonia amb el Govern balear, la qual tenim i som conscients que el Govern balear també coneix les particularitats i necessitats de la nostra illa i per això estem treballant amb ells per temes tan essencials com el conveni del Pacte de l’aigua que dotarà d’una partida de 320.000 euros per projectes de subministrament a tots els nuclis poblacionals, com la millora de la nostra bassa de reg, la creació d’una agència d’emergències per dotar al servei de bombers o la gratuïtat en l’ensenyament de 0 a 3 anys.
També tenim la mà estesa per col·laborar amb el Govern central, especialment en el que fa referència al drama migratori que pateix tot l’estat i que també pateix la nostra illa amb l’arribada massiva de pasteres moltes d’elles amb menors. Hem demanat ajuda per tal d’aconseguir disminuir aquesta pressió migratòria.
Els menors són una part molt important de qualsevol societat i a més han d’estar protegits i s’ha de garantir la seua educació. Per aquest motiu Formentera posarà en marxa un centre de menors per aquells menors de 12 anys en situació de desemparament.
I per finalitzar aquest dia de festa de les nostres illes res millor que fer un petit tribut a la nostra cultura i la nostra gastronomia amb una exhibició de ball pagès a càrrec de les colles des Xacoters i es Pastorells i gaudint d’unes orelletes i un vi dolç.
Felicitats a tots i molt bon dia de les Illes Balears!”

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES