TOP
En Vicent des molí a l’estudi 1 de Ràdio Illa

Diàspora formenterera: “Un germà des meu güelu va lluitar en la columna del Che Guevara”

En Vicent Mayans Ferrer, ‘Vicent des molí’ (“el primer de Formentera”, sempre puntualitza), té, com moltes altres famílies de la nostra illa, familiars llunyans escampats per la geografia del continent americà. I avui ens n’ha vingut a parlar en directe al De far a far, una història personal de la diàspora formenterera, emotiva i amb un bon grapat d’anècdotes.

El seu avi, Vicent Mayans Tur, també ‘Vicent des molí’, era el més petit dels cinc nois d’una família de deu germans. I va veure com els seus quatre germans, van emigrar cap a Cuba per guanyar-se la vida en temps d’escassetat a Formentera. Un d’ells tornaria després de formar-se com a cuiner i marxaria a viure a Palma on avui viuen els seus descendents. Un altre marxaria de Cuba a l’Uruguai, on quedaria radicat. Tot i que primer la família pensava que havia mort sense descendència, en Vicent ha pogut descobrir que, en realitat, va morir amb una filla, i que, per tant, també hi té família allà. Un dels altres germans, en Xicu, va quedar a Cuba i va tenir molta descendència. En Vicent els ha conegut a tots en una vintena de viatges a l’illa del carib. I un quart, en Xumeu, va mudar-se de Cuba a Califòrnia on es va guanyar molt bé la vida com a constructor. També va tenir molta descendència que en Vicent ha pogut conèixer en viatges al país nord-americà. Tots de llinatge Mayans i sang formenterera.

En Vicent ha volgut seguir el rastre dels seus tiet-avis i s’ha dedicat a restablir els contactes i a documentar-los. De fet, segueix recavant informació dels llaços familiars intercontinentals. I ens recomana, a més a més, els estudis del professor Jaume Verdera Verdera sobre la matèria.

Podeu escoltar aquesta interessantíssima entrevista clicant damunt d’aquest enllaç. D’altra banda, tots els formenterers, són convidats a venir a la ràdio de Formentera a explicar la seva història personal d’avantpassats i familiars que van haver d’emigrar.

 

Compartir

PROGRAMES