TOP
Vanessa Díaz durant la seva intervenció al Parlament. YT

Díaz demana que un dels senadors de designació autonòmica sigui de Formentera

La diputada per Formentera, Vanessa Díaz, ha demanat aquest dimarts en el ple del Parlament a la presidenta del Govern, Francina Armengol, sobre les passes que ha fet el Govern per a aconseguir que el Congrés espanyol estudiï la figura del senador de Formentera.

Cal recordar que la Constitució, a l’article 69 apartat 3 diu que “a les províncies insulars, cada Illa amb Consell o Cabildo constituirà una circumscripció a efectes d’elecció de senadors, corresponent tres a cadascuna de les illes majors -Mallorca, Gran Canària i Tenerife- i un a cadascuna de les següents Illes: Eivissa-Formentera, Menorca, Fuerteventura, la Gomera, El Hierro, Lanzarote i la Palma”.

Fins al 2007 Formentera va formar part del Consell Insular d’Eivissa i Formentera. Aquell any, amb l’aprovació del nou Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, es va crear el Consell Insular de Formentera, amb les atribucions pròpies d’un Consell i separat orgànicament del d’Eivissa. Per tant, Formentera hauria de comptar amb un escó propi un cop assolit el Consell propi.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha explicat que el 2018 va ser aprovada al Parlament, per unanimitat, una Proposició de Llei, impulsada pel Consell de Govern i dirigida al Congrés, perquè es modifiqués la Constitució i es donés una representació correcta a l’illa de Formentera. Sobre això, ha afegit que, pel que se sap, a hores d’ara hi ha diferents iniciatives tramitant-se al Congrés relatives a temes de representació al Senat estatal, però que “aquestes, per a aprovar-se, necessiten consensos amplis”.

Així i tot, Armengol s’ha mostrat convençuda que s’acabarà aconseguint, i ha posat en valor “el respecte absolut” del seu executiu per Formentera, “una illa en què es fa feina per a intentar resoldre la triple insularitat”.

Per la seva banda, la diputada per Formentera ha lamentat que l’illa “no està al nivell que li correspon, perquè no té una veu pròpia a l’Estat i el Govern mai no ha nomenat cap senador de designació autonòmica de l’Illa”.

Díaz ha reconegut que l’aprovació de la Proposició de Llei “no està a les seves mans [de la presidenta Armengol], però sí donar suport a les esmenes perquè un dels senadors designació autonòmica sigui de Formentera”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES