TOP

Dra. Núria Marbà Bordalba, científica de l’IMEDEA: “Les onades de calor són nefastes pel fons marí””

Entrevistam la Dra. Núria Marbà Bordalba, científica experta en biologia, canvi climàtic i oceanografia. És investigadora a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats, una institució mixta on col·laboren la Universitat de les Illes Balears i el Consell Superior d’Investigacions científiques.

La investigadora comparteix l’estudi, en el que participen trenta grups de recerca d’arreu del Mediterrani, sota el lideratge de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona. Observen l’increment de la temperatura de l’aigua, que se situa entre els 28 i els 30 graus: “els registres es realitzaren a una fondària de set i vuit metres de profunditat”. L’anàlisi es realitzà a partir de vuit categories d’espècies, com el corall o la posidònia, anomenades estructurals: “Formen hàbitat, tal com faria el bosc a la terra”.

Proposa solucions per aturar les causes del deteriorament de l’ecosistema: “reduir gasos, reduir les emissions i protegir per recuperar els ecosistemes”. En relació amb l’ús de l’espai marítim i la biodiversitat a Formentera, afirma: “si hi ha llocs amb una gran afluència d’embarcacions, possiblement s’hauria de reduir el nombre de barques que s’hi instal·len”. Afirma que “sobretot cal evitar els ancoratges sobre la posidònia, fent servir morts ecològics i fondejos a l’arena”. També assenyala la millora de la qualitat de l’aigua, que es vessa a la mar, com a mesura de protecció de la biodiversitat marina.

A continuació, podeu sentir l’entrevista completa de Ràdio Illa.

Compartir

Comentaris (1)

  • Finselsous

    El projecte Antoposí, que va costar milers i milers de euros, va constatar el que ja sabíem: que la contaminació del emisari va malament per la posidonia. Però no van poder cuantigicar el metres Cuadrats afectats. Llàstima perquè aquesta dada fa falta per demanar responsabilitats als causants del mal(govern balear)

Deixa una resposta

PROGRAMES