TOP
Centre d’Esports Nàutics de Formentera. Marià Castelló

El Centre d’Esports Nàutics i els HPO de Sant Ferran, Premis d’Arquitectura d’Eivissa i Formentera

L’arquitecte formenterer Marià Castelló, per partida triple i el col·lectiu Life Reusing Posidònia dels arquitectes Carles Oliver, Antonio Martín, Joaquín Moyá, Alfonso Reina i María Antonia Garcías, han estat els guanyadors destacats en els Premis d’Arquitectura d’Eivissa i Formentera, que aquest dijous ha anunciat els sis projectes premiats de la seva vuitena edició.

El jurat ha destacat dues obres com a premi a la millor obra d’Arquitectura ex aequo, i ha atorgat quatre reconeixements en categoria de menció, d’entre el conjunt de les 72 obres presentades.

Les obres reconegudes estan fetes en els anys 2016 i 2020 arreu de Pitiüses. Aquest resultat inclou diferents escales d’intervenció arquitectònica, des d’habitatges unifamiliars i reformes, fins a restauracions i actuacions a l’espai urbà. Les obres destacades en diferents categories són:

El Premi a la millor obra d’arquitectura 2016-2020 (ex aequo), i menció en la categoria d’Edificis Públics ha set concedit al Centre d’Esports Nàutics de Formentera (CENF) de l’arquitecte Maria Castelló.

Interior del CENF. Marià Castelló

 

Premi a la millor obra d’arquitectura 2016-2020 (ex aequo), i menció en la categoria de Residencial ha estat per al Col·lectiu Life Reusing Posidònia / 14 Habitatges de Promoció Pública (HPO) dels arquitectes Carles Oliver, Antonio Martín, Joaquín Moyá, Alfonso Reina i María Antonia Garcías.

Els 14 Habitatges de Protecció Oficial a Sant Ferran.

 

Sobre els projectes reconeguts en les categories d’Edificis Públics i Residencial Col·lectiu, a judici dels membres de l’equip avaluador, destaca el fet de tractar-se tant d’obres aixecades dins entorn urbans consolidats per l’edificació i, per a tant, lligats a un model sostenible d’implantació en el territori, com el fet d’haver estat promogudes per dues administracions públiques compromeses a la correcció de les mancances educatives i d’habitatge generades per un lliure mercat greument contaminat per l’afluència de capitals forans.

Alhora són dues obres que revaloren i milloren l’espai exterior públic (gran porxada-plaça de trobada en un cas i carrer en l’altre cas). Amb relació a la formalització de llurs arquitectures, el jurat vol destacar l’encert del tractament dels espais entremitjos, ja públics o privatius d’ambdós conjunts, i l’operació de recerca desenvolupada a propòsit dels sistemes constructius emprats, on els materials escollits, alhora que responen a la urgència climàtica en la qual estam immersos, simpatitzen amb les tradicions del lloc i s’ajusten als límits establerts pels pressupostos a l’abast.

Mencions destacades en les distintes categories
Menció a la categoria Residencial Unifamiliar
(Ex aequo) Ca l’Amo de l’arquitecte Maria Castelló, on s’ha valorat la coherència entre l’opció radical de limitar la intervenció en un entorn forestal amb l’establiment d’una plataforma on assentar un programa residencial de segona residència aliè a les característiques del lloc.

Ca l’Amo, a Sant Mateu, Eivissa. Marià Castelló

 

(Ex aequo) Can Xomeu Rita, també de l’arquitecte Maria Castelló. El jurat valora la resolució d’un programa residencial de mínims elements de la tradició rural, així com l’excel·lència d’una porxada dissenyada de manera culta amb la senzillesa dels materials propis de la tradició del món rural insular.

Can Xomeu Rita. Marià Castelló

 

Menció en la categoria Intervenció en edificis existents
Can Palau Viejo de la qual n’és autor l’arquitecte Bruno Erpicum. El jurat reconeix el conjunt d’actuacions acomplertes per la reivindicació d’un habitatge rural tradicional.

Can Palau. Bruno Erpicum

 

Menció en lnteriorisme. Espais efímers i disseny
Restaurant Rebrots de l’arquitecte Marc Tur Torres on es reconeix l’encert de l’ús del maó ceràmic en estat cru i com a material que crea una atmosfera d’indubtable qualitat ambiental.

Restaurant Rebrots, a Portinatx, Eivissa. Marc Tur Torres

 

Pel que fa al Premi Trajectòria, enguany s’atorga als arquitectes Elías Torres Tur i José Antonio Martínez Lapeña. Torres i Lapeña comparteixen estudi professional des de 1968, conformen una parella professional amb una trajectòria de més de 50 anys reconeguda mundialment i àmpliament publicada.

Elías Torres Tur i José Antonio Martínez Lapeña. Metalocus

 

També se subratlla l’interès generat pel projecte encapçalat per l’arquitecte Stefano Cortellaro “Camins tradicionals pla de la Vila”, mereixedor de la màxima atenció per la mateixa natura d’una iniciativa destinada a la salvaguarda i recuperació d’uns espais públics seculars abandonats, si més no destruïts, pels efectes d’una mobilitat basada en l’ús de l’automòbil.

Planol general de l’Estudi per a la recuperació dels camins històrics del Pla de Vila. Stefano Cortellaro

 

Des del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les llles Balears, es pretén amb aquests premis donar prestigi a unes obres que aconsegueixen mantenir el seu caràcter de referència durant els anys, obres que superen el sedàs del pas del temps sense perdre el seu interès.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES