TOP
Fragment del cartell del FJF, dissenyat per Daniel Amar.

El Formentera Jazz Festival (del 2 al 5 de juny) torna a fer concerts presencials a la plaça

La vuitena edició del Formentera Jazz Festival (FJF) retorna al seu format presencial i a les dates habituals, del 2 al 5 de juny. L’esdeveniment, que va néixer el 2015 amb el suport del Consell de Formentera, torna al seu format prepandèmia i als seus escenaris usuals, reafirmant-se en l’objectiu de connectar al públic i la indústria musical amb la naturalesa i la màgia de l’illa a través de la música en viu.
Per fer-ho, el Formentera Jazz Festival continua apostant per mostrar la intersecció del jazz en diferents gèneres musicals, i incentivar de nou el talent internacional, nacional, així com el local de les Illes Balears.
La vicepresidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, ha explicat que “des del Consell s’impulsa aquest esdeveniment a principi de temporada per presentar als visitants una oferta cultural de qualitat, allunyada del sol i platja, i de la qual també poden gaudir els residents”. A més de la perspectiva lúdica del festival, Ferrer ha destacat “el seu vessant de conscienciació sobre la sostenibilitat”.
La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha afirmat que “després de dos anys de pandèmia que no ha permès un festival amb concerts a la plaça de la Constitució de Sant Francesc, ens fa molta il·lusió que per a l’edició d’enguany puguem presentar novament un Formentera Jazz Festival totalment presencial i recuperant aquest indret com a escenari principal”.

Programació del VIII FJF
La sessió inaugural arrenca el dijous 2 de juny en el Blue Bar amb la formació de la cantautora, multiinstrumentista i productora musical Thaïs Morell i la seva proposta de Samba Jazz de versions originals i el seu característic estil brasiler.
El divendres 3 de juny serà la jornada en la qual el Formentera Jazz Festival tornarà després de dos anys al seu escenari original a la plaça de la Constitució de Sant Francesc amb The Plaza Band; la formació de Tony Gartell i els músics de Formentera que formen part del col·lectiu de jazz local que actuen en les sessions d’estiu “Jazz a la Plaça” i amb els quals el festival té la sort de tornar a comptar en la seva programació oficial. I, finalment, Martín Burguez, un artista que oscil·la entre el swing, el jazz i el rock i que amb la seva energia i optimisme musical tancarà aquesta primera nit a l’escenari principal amb una proposta ideal per a celebrar la tornada a la normalitat del festival.
El dissabte 4 de juny de nou en la plaça de Sant Francesc arribaran els plats forts. Obrint la nit, la proposta d’Alexey León Reyes artista que beu dels grans mestres del jazz i del jazz llatí i que ha estat nominat al premi Carlos Santos de València al “Millor àlbum de jazz” i va aconseguir la primera ronda dels Grammy Llatins el 2018 amb el seu àlbum “Cuban connection” junt amb Perico Sambeat, Iván “Melón” Lewis i Carlos Sarduy. Després d’ell, el gran pianista menorquí Marco Mezquida en format trio. Marco es troba en el cim de l’avantguarda actual de pianistes d’Espanya; amb un segell inconfusible i una aposta per la música mediterrània amb la confluència del jazz. Entre la desena de premis que avalen la seva fulgurant carrera musical destaquen: Premi Ciutat de Barcelona, Premi Alicia a la millor producció discogràfica (Talismà), diversos premis Enderrock a millor disc de l’any, Músic de l’Any en quatre ocasions per l’AMJM, etc.
Tancant la nit, la tradicional posada en escena de MIDI Jazz Club, formació que centra la seva recerca sonora en el que és la música electrònica amb la música en viu i que en aquesta vuitena edició comptarà Marinah -excantant d”Ojos de Brujo’ i resident de l’illa- com a convidada d’honor
El diumenge 5 de juny la clausura del festival serà a càrrec de la seva característica Jam Session en el Chezz Gerdi, però amb una sorpresa: l’artista Tonina que ja va actuar en la V edició del festival en el seu escenari principal, i que per a aquesta ocasió exercirà d’amfitriona del tancament del Formentera Jazz Festival.

El medi ambient, coprotagonista de les activitats paral·leles
Per a la programació d’activitats paral·leles al festival, FJF presenta una sèrie de continguts audiovisuals inèdits els protagonistes dels quals seran la música, la naturalesa i Formentera, continuant la línia iniciada en el seu format híbrid en les seves dos últimes edicions.
En aquesta ocasió aquests continguts posaran el focus en la importància de la intersecció i sinergies que existeixen entre la Indústria Musical i la Sostenibilitat amb la “Masterclass: Música i Sostenibilitat” i la “Presentació de shesaid.so Spain” seu al nostre país de la xarxa internacional shesaid.so, una plataforma per a visibilitzar el rol de la dona i dissidències de gènere en la indústria musical.
I de nou el FJF vol aprofitar el focus mediàtic durant la setmana del festival transmetent en directe des de diferents enclavaments en plena natura de Formentera amb les seves “Connexions Sonores” -una des d’una cova i una altra des de la mar- convidant a tots els que ens són a l’illa a escoltar-la i observar-la.
A més, el diumenge de nou els organitzadors i artistes del FJF, realitzaran una recollida de microplàstics a les platges de Formentera.
Totes aquestes activitats són una invitació a una reflexió conjunta per a l’observació, per fer valdre la naturalesa i per promoure una indústria musical més justa i diversa.

La imatge del FJF
El cartell d’aquesta 8a edició del festival ha estat dissenyat per Daniel Amar. “Enguany la imatge del festival pren la tradició local quant a la vestimenta icònica de Formentera com a simbologia, fent l’ullet a aquesta mescla de tradició i innovació que fa que l’illa sigui tan màgica, única i singular. Un paral·lelisme a l’univers del jazz i les seves interseccions amb altres músiques, que és el valor fundacional que promovem des del Formentera Jazz Festival”, ha explicat Maxwell Moya Wright, director del FJF.
En definitiva, aquesta 8a edició que ja està en camí es presenta com una oportunitat única i il·lusionant per celebrar de nou l’anhelada màgia de la música en viu a l’illa i l’intercanvi cultural, donant-li valor que mereix tornar a gaudir de la cultura en comunitat, reconnectar amb la naturalesa, observant-la en tota la seva esplendor des d’un dels entorns més bells del món. Tots els continguts, com sempre, seran gratuïts.

Horari de les activitats del VIII FJF

DIJOUS 2 DE JUNY
12.00 PM
Què? Masterclass: “Música i Sostenibilitat”
On? En línia: Facebook & Instagram

8.00 PM
Què? Concert: Thaïs Morell
On? Blue Bar, Km 7/8

DIVENDRES 3 DE JUNY
12.00 PM
Què? Presentació Shesaid.so Spain
On? Online: Facebook & Instagram

10.00 PM
Què? Concert: The Plaza Band
On? Plaça de la Constitució

11.30 PM
Què? Concert: Martín Burguez
On? Plaça de la Constitució

DISSABTE 4 DE JUNY
12.00 PM
Què? Connexió Sonora: Cova
On? En línia: Instagram

10.00 PM
Què? Concert: Alexey León Reyes
On? Plaça de la Constitució

11.30 PM
Què? Concert: Marco Mezquida Trío
On? Plaça de la Constitució

01.00 AM (matinada de dissabte a diumenge)
Què? Concert: Midi Jazz Club feat. Marinah
On? Plaça de la Constitució

DIUMENGE 5 DE JUNY
12.00 PM
Què? Connexió Sonora: Mar
On? En línia: Facebook & Instagram

08.00 PM
Què? Jam Session feat. Tonina
On? Chez Gerdi

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES