TOP
Vista aèria de l’estany des Peix. CIF

El Govern balear assumeix que només perseguirà el fondeig a l’estany des Peix “si hi ha dany mediambiental”

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha declarat a Ràdio Illa que, davant del fondeig amb àncora d’una embarcació no autoritzada a l’estany des Peix, una pràctica que ha proliferat els darrers mesos, els agents de Medi Ambient del Govern balear “només poden sancionar, segons el reglament del fondeig regulat, si hi ha un dany mediambiental, és a dir, si afecta la posidònia [o a una altra espècie protegida], que és el que diu el PRUG” (Pla Rector d’Usos i Gestió) del Parc Natural de ses Salines.
Escoltau l’entrevista sencera, en què el conseller també aborda les novetats en la bassa de rec, aquí:

En el cas d’un fondeig que no perjudiqui cap espècie protegida i respecti la zona de bany, el conseller popular ha afegit que “potser seria una falta administrativa” i “amb el reglament a la mà, podríem informar el Consell que hi ha aquest problema, però no sabem quin procediment administratiu hauria de continuar”.
Davant de la pregunta de com evolucionaran les actes que durant el mes de juny els agents de Medi Ambient del Govern aixecaren per fondejar amb àncora a l’estany, Simonet ha respost: “No ho sabem, hem de veure perquè es van interposar les sancions (…) si l’àncora va fer un dany mediambiental, seguiria el procediment [sancionador], si és un incompliment del reglament, entram en un món d’incertesa”.
Cal recordar que l’acció dels agents tengué lloc quan l’antic equip del Govern balear (PSOE-Més-Unides Podem) encara era en funcions, i que, en aquell cas, segons informà la conselleria balear de Medi Ambient, les actes no s’aixecaren perquè les àncores danyassin alguna espècie protegida o suposassin un perill pels banyistes, sinó pel fet de fondejar embarcacions que no es trobaven en la llista d’autoritzades.

Debat al Ple sobre el fondeig d’embarcacions a l’estany que no es troben a la llista d’autoritzades
Aquesta interpretació de la normativa, segons la qual està permès el fondeig lliure condicionat amb àncora a l’estany des Peix, és a dir, sempre que respecti la zona de bany i les espècies protegides, coincideix amb la que actualment sosté l’equip de Govern del Consell de Formentera. Així es va fer constar en l’intens debat obert al llarg del darrer Ple del mes d’agost arran d’una proposta de Gent per Formentera.
Segons la portaveu de GxF, Alejandra Ferrer, la proposta volia instar al Consell a fer complir el reglament de fondeig de l’estany des Peix i a remetre l’acord plenari al Govern balear.
A més, tant GxF com l’altre grup de l’oposició, el PSOE, han defensat que a l’estany des Peix hi regeix un règim de fondeig regulat i que, per tant, només hi poden recalar les 285 embarcacions que han aconseguit una plaça, ja sigui en els fondejos de baix impacte o en els pantalans. La proposta de GxF no fou aprovada, recollint els 8 vots a favor de l’oposició i els 9 en contra del Govern insular.

Fondeig regulat o fondeig lliure condicionat
Durant una de les intervencions del debat, el president insular, Llorenç Córdoba (03:16:23) ha argumentat: “On no ens entenem és en la base, vostès parlen d’un fondeig regulat (…). Nosaltres teníem un fondeig lliure condicionat que és el que diu el PRUG (…). El PRUG no ha canviat i ni Parc Natural ni Medi Ambient [en referència al Govern] reconeixen que ja sigui un fondeig regulat encara (…). Per molt que nosaltres vulguem, ens hem d’esperar que aquesta figura [de fondeig regulat] sigui real”. “Quan l’estany des Peix estigui reconegut com un fondeig regulat, aplicarem les normes d’un fondeig regulat”, ha afirmat Córdoba.
Per la seva banda, Alejandra Ferrer (02:38:24), ha afirmat que “el reglament que està aprovat deixa ben clar que, el que abans era una zona de fondeig lliure condicionat, amb l’aprovació del reglament passa a ser una zona de fondeig regulat i això significa que no hi cap la possibilitat que hi hagi altres embarcacions que no siguin les que estan al llistat”. I sobre aquest punt ha afegit: “Els estudis ambientals i d’entorn [sobre els quals se sustenta el reglament] acrediten que l’espai està ocupat pel llistat d’embarcacions [autoritzat] i tota la resta [de barques], està per damunt del que permet el reglament i qualsevol normativa que protegeix l’estany”.

Secretari: “El reglament s’ha d’aplicar”
Així mateix, durant les intervencions, Ferrer ha interpel·lat al secretari insular, Àngel Custodio Navarro, present al Ple perquè és qui pren acta de la sessió, per preguntar-li si el reglament, que està aprovat inicialment (no definitivament), era d’aplicació i quina administració l’havia de fer complir. Tot i que el reglament està a l’espera del dictamen del Consell Consultiu de les Illes Balears, Navarro ha assegurat que el reglament “està aprovat inicialment, però s’ha d’aplicar perquè el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) en dues resolucions així ho ha avalat en via cautelar” (03:02:00). A més, el jurista ha asseverat que és el Govern balear qui ha de fer complir la norma: “La comunitat autònoma és la competent en matèria de protecció dels espais naturals (…) una altra cosa és que una volta que s’aprovi definitivament el reglament, el règim sancionador ja el veurà el Consell Insular”.
Sobre aquest extrem, la consellera del PSOE, Ana Juan, ha recordat que el conveni d’execució dels fondejos i pantalans subscrit entre l’administració autonòmica i la insular, atribueix al Govern balear les potestats de vigilància i sanció.

Córdoba: “La llei s’ha d’aplicar tota”
Davant d’aquestes afirmacions, Córdoba ha preguntat: “Per què vostès no ho han fet complir?” [el reglament]. A més, ha recordat que a les ribes de l’estany continuen havent-hi barques auxiliars, ja que l’administració insular no ha articulat un servei per traslladar als usuaris fins a les embarcacions amarrades en els fondejos ecològics. El president també ha assenyalat que l’anterior equip de Govern “tampoc va fer un abalisament per seguretat” [dels banyistes]. I finalment ha conclòs: “El que volen aplicar és una part del reglament, però si s’ha d’aplicar la llei, s’ha d’aplicar tota”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES