El Govern no es compromet a garantir la barca de les 6 del matí durant tot l’any

El Govern de les Illes Balears no s’ha compromès a garantir la barca de les 6 del matí entre Formentera i Eivissa, així com tampoc a la tornada a darrera hora de la nit. El conseller Marc Pons ha evitat així emparaular res davant la diputada de Gent per Formentera-PSIB-EU, Sílvia Tur, qui ha exigit aquesta i altres mesures sobre transport marítim durant el Ple del Parlament d’aquest dimarts.
Tur ha exigit que «d’una vegada per totes es puguin abordar d’una manera àmplia les conseqüències a àmbit ambiental, de serveis, i d’imatge turística» de la manca de regulació i desenvolupament de la Llei de Transport Marítim aprovada el 2010 i que encara espera un decret «gairebé 10 anys després» i ha demanat que, en cas de conflicte, primin els interessos dels ciutadans i no els de les navilieres o altres actors.
Entre d’altres qüestions, durant la interpel·lació al Govern, Tur ha reclamat un ventall ampli d’horaris al llarg de tot l’any; la reducció del nombre de sortides simultànies «perquè l’impacte de fins a tres i quatre sortides a la vegada per part de les diferents companyies provoca una saturació de l’espai portuari innecessària»; un transport marítim accessible i de baix impacte pel que fa al consum energètic; i la regulació de l’oferta d’excursions marítimes, de forma que aquesta activitat es faci amb respecte màxim per l’entorn.

No s’han pogut reunir 
El conseller Marc Pons ha contestat expressant dificultats amb l’aprovació del Decret «perquè les necessitats de cada una de les illes o dels sectors no són coincidents». A més, ha fet referència a la jurisdicció espanyola i europea, que complica la situació, ha dit, i a les al·legacions fetes a l’esborrany de Decret de 2018. També ha posat de manifest que hi ha hagut eleccions els darrers mesos i que no s’han pogut reunir amb tots els actors.
En el torn de rèplica, Tur ha invocat els drets específics dels residents de Formentera que recull la mateixa Llei de Transport Marítim i que no s’estan garantint.
En qualsevol cas, davant la manca de concreció de Pons, Tur ja ha anunciat que presentarà una moció en el transcurs de les pròximes 48 hores, la qual cosa forçarà una votació sobre aquest tema en seu plenària en el termini de dues setmanes.

About Author

Comments are closed.

background