TOP
La majoria d’acords del plenari s’han aprovat per majoria absoluta. 7bts

El Ple aprova instar a Salut a la creació d’una Unitat Bàsica de Salut a la Mola

El Ple del Consell de Formentera ha celebrat avui la sessió ordinària del mes de novembre que ha aprovat, entre altres qüestions, la bonificació del 100% dels abonaments i títols multiviatge del transport regular en autobús de Formentera durant l’any 2023 per part del Govern estatal, instar el Govern a crear una Unitat Bàsica de Salut al Pilar de la Mola, intervencions de renovació dels ferms de les carreteres de la xarxa viària i la creació d’un observatori astronòmic a Formentera.
A més, amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona, el Ple ha aprovat una declaració institucional i s’ha guardat un minut de silenci.

Unitat Bàsica de Salut al Pilar de la Mola
Amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició s’ha aprovat una proposta transaccionada que insta el Servei Balear de Salut a la creació d’una Unitat Bàsica de Salut (UBS) ubicada a la zona del Pilar de la Mola, i el Consell a la revisió de les normes territorials per poder ubicar-la. El conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, ha assenyalat que el creixement de la població a la nostra illa ha fet necessari l’augment de la plantilla dels sanitaris del nostre centre de salut i també es fa necessari apropar una part de la cartera de serveis per als pacients que viuen a una zona més allunyada”.

Sa Unió ha celebrat que hagi tirat endavant la proposta de la creació d’una unitat bàsica de salut per la Mola i es Caló: “Després de treballar-hi mesos i consensuar-ho amb les associacions de vesins i majors de la zona, prospera una iniciativa tan necessària i que descongestionarà l’Atenció Primària de la nostra illa a la volta de dotar-la de més qualitat i proximitat”. Així s’ha
expressat el conseller Javi Serra, que ha lamentat els intents de l’equip de govern de “fer-se seva una iniciativa treballada i amb segell de Sa Unió i a la qual l’equip de govern ha volgut entelar amb una transaccional presentada a remolc del nostre grup, sense justificació i amb mentides i incorreccions. No obstant això, l’important és que s’ha donat aquesta primera passa i està més prop que sigui una realitat gràcies a Sa Unió”.

El grup opositor ha destacat la importància atès que Formentera té 2.100 pacients per metge en Atenció Primària i supera per molt la mitjana de Balears, de més de 1.800, quan el màxim està fixat en 1.500 usuaris per metge i ha recordat que en els darrers quinze anys l’Atenció Primària únicament s’ha incrementat en un sol metge. Serra s’ha mostrat content i ha recordat altres iniciatives de Sa Unió com el servei de diàlisi a l’illa, el 061 amb caràcter permanent, les PCR a l’hospital de Formentera (rebutjades per l’equip de govern), el TAC o l’ampliació de l’hospital en especial atenció a la saturació de l’Atenció Primària”.

Bonificacions transport en autobús
Per unanimitat de tots els grups, el Ple ha aprovat una proposta de bonificació del 100% dels abonaments i títols multiviatge del transport regular en autobús de Formentera durant l’any 2023 per part del govern estatal. “Els pressupostos del govern central ja preveuen una partida per finançar el transport públic regular en autobús; així, els residents, però també els turistes que siguin usuaris recurrents i utilitzin títols multiviatge, podran viatjar de franc durant tot el 2023”. Així ho ha explicat el conseller de Mobilitat, Rafael González, que ha set l’encarregat de presentar aquesta proposta. “D’aquesta manera esperam continuar potenciant la mobilitat sostenible a la nostra illa, reduir la petjada de carboni i ajudar que les famílies i persones puguin afrontar millor l’escalada de preus que estam vivint”, ha especificat González.

Carreteres
A la sessió d’avui també s’ha aprovat amb el vot a favor de l’equip de Govern i de l’oposició, una proposició de Sa Unió per instar el Consell a incloure una partida en els pressupostos de l’any 2023 per dur a terme intervencions de renovació dels ferms de les carreteres de la xarxa viària de la nostra illa, així com dels principals accessos a nuclis turístics.

En aquest punt, la consellera Verònica Castelló de sa Unió ha defensat que “han de ser actuacions de remodelació completa de ferms i no petites accions de manteniment”. També ha afegit que “per al pròxim any 2023 el Govern Central tampoc ha afegit cap partida al pressupost general de l’Estat”. Per finalitzar, ha remarcat que “El Consell encara no ha fet el pla director sectorial de carreteres, ni el Pla de Seguretat viària que Sa Unió ve reclamant des de fa anys”.

Observatori astronòmic
També ha rebut suport de tots els grups polítics una proposta conjunta de tot el Ple, presentada per Sa Unió, que l’equip de Govern ha ampliat, per crear un observatori astronòmic a la nostra illa. En aquest sentit, s’insta el Consell a continuar amb totes les auditories i accions necessàries per a l’obtenció de la certificació StarLight de l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC) i a cercar una ubicació per a la construcció o adaptació d’un espai adequat on implantar un Observatori Astronòmic a l’illa tot tenint en compte els informes de les auditories realitzades.

Compareixença d’Alejandra Ferrer
Avui ha comparegut davant el Ple la vicepresidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer. Pel que fa a promoció ha destacat que el Pla d’impuls i reactivació turística aprovat el 2020 i que s’actualitza anualment, i que té com a eixos bàsics “impulsar la mobilitat sostenible, la reactivació de camp, la protecció de la cultura i del patrimoni i així com l’equilibri social, la millora econòmica i la protecció de l’entorn”. Pel que fa als actes promocionals, la responsable de Turisme ha explicat que s’ha assistit a fires, jornades i presentacions estatals i internacionals, tot potenciant elements com són la sostenibilitat, el reconeixement del producte local, la col·laboració interinstitucional o la desestacionalització, entre d’altres.

Quant a Ordenació Turística, ha assegurat que s’ha treballat amb el sector sobre la modificació de la Llei de turisme aprovada pel Govern per adaptar-la a les necessitats de Formentera. “En aquest sentit, va haver-hi una excepció per a 50 a places a Formentera per donar una sortida a les famílies i petites empreses que ja han realitzat inversions i obres”, en paraules de la vicepresidenta. Pel que fa a l’Observatori de Dades, Alejandra Ferrer ha recordat que va néixer el 2019 i enguany ha fet per primera vegada el baròmetre del resident i dels negocis, a més del de Satisfacció Turística. “Aquestes dades serveixen per millorar la destinació turística i el grau de satisfacció dels nostres visitants, però també la qualitat de vida dels residents”, segons ha explicat.

El ple ha fet un minut de silenci per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. 7bts

 

Declaració institucional 25N
Finalment, la presidenta i consellera d’Igualtat, Ana Juan, ha llegit una declaració institucional aprovada per tots els grups polítics que reafirma el compromís del Ple del Consell amb el feminisme, amb la lluita contra la violència masclista i amb la igualtat efectiva entre dones i homes. “Només una societat on les dones no pateixin violència per ser dones pot ser considerada completament lliure, només una democràcia lliure de violència masclista és una democràcia plena”.

Compartir

PROGRAMES