TOP
Mostreig de concentració de bacteris a l’emissari de Caló de s’Oli. Foto: IMEDEA

El projecte ‘Antroposi’ incideix en l’afectació negativa dels emissaris sobre la posidònia

Ahir es va celebrar la presentació via telemàtica del projecte “Antroposi”. Entre emissaris i embarcacions: com afecten les activitats humanes directes a les praderies de posidònia en l’Antropocè” elaborat per l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats, l’IMEDEA. Aquest projecte va ser un dels guanyadors de la primera convocatòria del Save Posidonia Project 2017, impulsada pel Consell i dotat amb un pressupost de 83.800 €.
La investigadora de l’Imedea Iris Hendricks va ser l’encarregada de presentar les conclusions de l’estudi que es va dur a terme durant més d’un any sobre diferents parcel·les de posidònia en aigües de Formentera i que té com a objectiu avançar en el coneixement de com afecten les activitats humanes més directes, com són els emissaris i les embarcacions que fondegen i naveguen per la zona, sobre la posidònia oceànica. Escolta aquí l’entrevista a Iris Hendricks.

L’afecció de l’emissari sobre la posidònia oceànica
L’estudi s’ha elaborat analitzant la posidònia més propera a l’emissari comparant-la amb una altra zona més allunyada. Entre les conclusions, l’estudi determina que, durant l’any de seguiment, el creixement de posidònia prop de l’emissari és un 24% menys que a la resta de les praderies analitzades.
Així, la concentració de nutrients inorgànics en l’aigua que surt del raig de l’emissari és alta. Les taxes de sedimentació de partícules de nitrogen i de carboni són també més altes prop de l’emissari que a l’estació de control, 6,2 vegades més en nitrogen i 9,5 en carboni. Així, la posidònia oceànica que creix prop de l’emissari incorpora en els seus teixits nitrogen que descarrega l’emissari; i es pot concloure que l’emissari és una font de material particular.
D’altra banda, s’ha determinat que no hi ha efecte de terbolesa, ja que la quantitat de llum disponible per a la fotosíntesi de plantes és similar en les zones properes a l’emissari i la resta.
Pel que fa a l’afecció del pas de ferris, s’ha determinat que aquest trànsit augmenta la turbulència i la sedimentació en les praderies adjacents as Freus.

112.00 euros per a la següent convocatòria
Per a la propera convocatòria del Save Posidonia Project hi ha destinada una partida de 112.000 euros que es troba a la darrera fase d’adjudicació administrativa. Es varen presentar 11 projectes i el guanyador, que es troba pendent d’adjudicació, és ‘ImPeFora, els Impactes de contaminants emergents a la posidònia de Formentera’. “Cal destacar que des del començament del SPP ja hi ha apadrinats 252.000 metres quadrats de posidònia, amb molta praderia que pot ser apadrinada, donat que tenim a la nostra costa 76,5 milions de ㎡ d’aquesta planta”, va assenyalar Antonio Jesús Sanz, conseller de Medi Ambient.
Així mateix, la presidenta Alejandra Ferrer va recordar que “aquest moment és una oportunitat i que tots hem pogut vorer com es recuperava el nostre entorn en el moment en què durant el confinament no hi havia acció de l’home damunt la natura. Hem d’agafar els problemes per les arrels i deixar de tractar sols les conseqüències. Estudis com aquest ens ajudaran a poder donar passes fermes endavant”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES