TOP
Més del 40% de les figueres s’han vist afectades per l’acció dels rosegadors. Cooperativa del Camp

Els conills han matat gairebé la meitat de les 675 figueres plantades a Can Maroig

La plaga de conills està causant estralls a la finca pública de Can Marroig, on a inicis del 2022 la Cooperativa del Camp hi iniciava un projecte de plantació de 675 figueres a una extensió de dues hectàrees. Dotze varietats diferents de figueres que, a priori, havien de permetre tenir una producció de figues esglaonada durant tota la temporada i que quan l’explotació estigués a ple rendiment permetria la recol·lecció d’unes vuit tones de fruits a l’any que s’havien de destinar a abastir el mercat local i recuperar i promocionar, així, la figa seca i les xereques, la manera tradicional d’assecar les figues a la nostra illa.

Doncs bé, la incidència dels conills a la plantació ha causat la baixa de més d’un 40% d’aquests exemplars de fruiters.

Antecedents
L’hivern 2018-2019 la Cooperativa va emetre un informe on es valoraven els danys que causaven els conills als cultius extensius de Can Marroig. Vists aquests antecedents, es va decidir que era inviable cultivar farratges o cereals a la finca.
Llavors, es va optar per posar en marxa un altre tipus de conreu, i l’hivern 2021/2022 es va fer una preparació del terreny a una part de la finca, on es plantaren 675 figueres. Per tal d’evitar els danys dels conills, es va procedir a posar protectors individuals en cada planta de figuera. També es va procedir a col·locar una instal·lació de reg localitzat per a poder disposar d’un sistema d’irrigació de suport als fruiters i assegurar la seva supervivència durant els dos primers anys de vida, que són els que triguen a desenvolupar correctament les seves arrels.

40% de baixes
El resultat del projecte, però, ha estat qualificat de “decebedor” per part dels tècnics responsables de la Cooperativa del Camp, i és que els conills s’han enfilat a sobre dels protectors instal·lats a les figueres i s’han menjat els seus brots fins a matar-les. En altres casos, han furgat per sota del protector i han malmès les arrels o han rosegat el contorn del tronc dificultant el desenvolupament dels arbres. A part, els rosegadors han foradat alguns tubs d’irrigació i, per tant, han complicat la gestió del reg i el desenvolupament de les plantes. El resultat ha estat que hi ha hagut més d’un 40% de baixes.

Danys a un tub de reg. Cooperativa del Camp

Mesures dràstiques
Les destrosses esmentades consten en el darrer informe que la Cooperativa del Camp ha fet arribar al Consell, document on es constata que els perjudicis són “molt importants”, fins a l’extrem d’arribar-se a replantejar l’activitat productiva que es volia dur a terme.
En aquest sentit, s’assenyala que “caldrà pensar a prendre mesures més dràstiques” que anirien en la línia d’estendre un tancat amb tela de galliner a la finca que també s’hauria d’enterrar uns 40-50 cm en tota la tanca perimetral per evitar que els conills accedeixin a la plantació gratant per sota del tancat.

D’entrada, i com a mesura excepcional per mirar de solucionar el problema, la Cooperativa del camp va demanar al servei de caça de Consell una autorització especial perquè els caçadors puguin entrar a caçar els conills amb cans eivissencs al mode tradicional. Aquesta autorització excepcional, acompanyada d’un pla d’actuació i control de la plaga de conills, es va elevar a la Direcció General d’Espais Naturals, depenent de la Conselleria balear de Medi Ambient, que va donar el vistiplau a l’acció dels caçadors a can Marroig. Aquesta actuació, tal com han confirmat membres de l’agrupació de caçadors a Ràdio Illa, ja s’està duent a terme.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES