TOP
A l’octubre de l’any passat, fer la compra a Formentera ja era un 18% més car que a Eivissa i un 22% més car que a la Península.

Els formenterers gastem un 22% més en la cistella de la compra que a la Península

El Consell de Formentera, a través de l’Observatori de Dades, ha fet un estudi sobre el cost de la cistella de la compra a la nostra illa respecte a Eivissa i a la Península. També s’han comparat preus d’aquesta cistella de la compra, entre el gener i l’octubre de 2022, abans i després de la guerra d’Ucraïna, per veure com ha afectat la inflació als productes bàsics.

10 productes bàsics
Per fer aquest estudi s’han comparat els preus d’una llista de compra amb deu productes bàsics de marca blanca: un quilo d’arròs, una barra de pa, una dotzena d’ous, una lletuga, una garrafa de cinc litres d’aigua, un litre de llet sencera, un litre d’oli de gira-sol, un litre d’oli d’oliva, un quilo de patates i un quilo de pollastre.

Per fer la comparativa s’han triat dos grans supermercats d’Eivissa, dos de la Península, i els dos supermercats amb els preus més econòmics de Formentera. Així, el gener de 2022 era un 13% més car fer la compra a Formentera que a Eivissa i un 12% més car que fer-la a la Península. A l’octubre de l’any passat, fer la compra a Formentera ja era un 18% més car que a Eivissa i un 22% més car que a la Península.

Variació de fins a un 60% de preus entre els comerços de l’illa
Cal destacar que aquest primer any de presa de dades s’ha fet aquesta cistella de la compra en un total de cinc comerços de Formentera. Entre aquests cinc comerços s’ha detectat que hi ha variacions de preu de fins al 60%, entre el més car i el més econòmic.

Encariment de gairebé el doble que a la Península
D’altra banda, si miram el que costava de mitjana aquesta compra bàsica als cinc comerços el gener del 2022, i ho comparam amb el que costava l’octubre de 2022 el cost de la cistella s’ha encarit un 21% a Formentera. En aquest sentit, a Eivissa els preus s’han encarit un 17% en aquests mesos i a la Península, un 11%.

“Mesures compensatòries”
“Amb aquestes dades podem veure el gran sobrecost que té la compra bàsica a Formentera, i que a més aquest sobrecost s’ha incrementat en el darrer any”, ha explicat la vicepresidenta i responsable de l’Observatori de Dades, Alejandra Ferrer. Ferrer ha mostrat la seva preocupació per “constatar la gran despesa que han de fer els residents de Formentera per fer la compra bàsica a l’illa” i ha destacat que “seguirem amb aquests estudis i n’implementaren de nous, millorant la metodologia de feina, per conèixer el cost real de viure a Formentera i dur endavant o demanar mesures compensatòries a la nostra insularitat”.

D’altra banda, des del Consell s’ha demanat una reunió amb la Pimef per explicar les dades obtingudes i debatre sobre aquesta temàtica.

Cal destacar que aquest 2023 s’han introduït en l’estudi petits comerços d’Eivissa i de la Península, per establir una comparativa de totes les tipologies d’establiments entre les tres situacions geogràfiques. També s’augmentarà la periodicitat de les mostres per disposar de dades més concretes.

Totes les dades de l’estudi es poden trobar a la web de l’observatori a l’apartat visió del resident.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES