Fanny Tur anuncia noves exhumacions de la Guerra Civil a Formentera

Durant l’acte de presentació dels resultats de les exhumacions del cementeri de Sant Ferran, la consellera balear de Cultura, Fanny Tur, avançà que ha proposat a la Comissió Tècnica de Fosses i Persones Desaparegudes que de cara al 2019 s’impulsaran dues exhumacions més a Formentera.
Es tracta d’una banda de la fossa de la pujada de la Mola i, com ja avançà Ràdio Illa el passat mes de març, la del cementeri vell de Sant Francesc.

Intervenció a la Mola
La fossa es troba a la pujada de la Mola, en un indret que popularment es coneix com la «corba de s’Arena», on actualment hi ha un dipòsit d’aigua. Segons el llibre ‘Memòria contra l’oblit‘, obra de diversos historiadors entre els quals hi ha Santiago Colomar i Artur Parrón, «la fossa es troba en un punt de la pujada de la Mola perquè allí fou assassinat un formenterer possiblement el 19 de febrer de 1937». Es tracta de Jaume Escandell Costa (de can Miquel des Bosc), solter i sense fills, qui, seguint els testimonis que recull ‘Memòria contra l’oblit’, fou arrestat al poble del Pilar quan passejava amb la seva al·lota. Posteriorment fou conduït per «una quinzena de persones» cap a la part baixa de l’illa i durant el recorregut hauria estat assassinat a trets. Escandell havia fet d’encarregat dels que «vigilaven presos detinguts durant la breu ocupació republicana de Formentera», tot i que alguns testimonis apunten que el seu assassinat es produí com un acte de venjança pel fet que un germà seu, en Bartomeu, havia escapat de la repressió franquista a bord d’un llaüt que partí cap a Algèria. Els historiadors també recorden que Escandell era «un home intel·ligent (…) que fins i tot ensenyava a llegir i escriure, la qual cosa el convertia en una persona prou incòmoda» per falangistes i altres afins al règim franquista.

Exhumació a Sant Francesc
A les pàgines del llibre ‘Memòria contra l’oblit’, també s’indica que el 25 de febrer de 1937 fou assassinat al Fossar Vell de Sant Francesc Josep Tur Planells, Pep de na Damiana, de 31 anys, casat i sense fills, una persona que no havia estat dirigent polític i sindical, sinó que era un simple simpatitzant d’esquerra. Segons els testimonis que recull aquesta obra, Tur fou detingut per «elements paramilitars de l’illa i portat al Fossar Vell, on fou assassinat per falangistes formenterers». Els testimonis expliquen que quan «els falangistes intentaren fer-lo entrar [al recinte] ell s’hi va resistir (…)» i els agressors «li acabaren tallant els genitals i després el remataren disparant alguns trets».

Una exhumació «viable»
L’historiador Antoni Ferrer Abarzuza, que realitzà l’estudi històric de la restauració del Cementeri Vell que es culminà el 2015, assegurà el passat mes de març a Ràdio Illa que veu «viable» l’exhumació, tot i que sobre la ubicació de la tomba només hi ha «testimonis que apunten que podria estar prop de la porta». En aquest sentit, Ferrer ha assenyalat que «ja s’ha vist a Sant Ferran que la ubicació pot comportar molts problemes». A més, l’historiador indica que tampoc s’ha d’excloure la possibilitat que entre l’assassinat, produït el 1937 i el tancament del cementeri, sobre l’any 1940, el cos fos exhumat i dipositat en algun altre indret.

About Author

Comments are closed.

background