TOP
L’entrada principal de l’Hospital de Formentera.

Formentera: 9 dies d’espera per a rebre la telefonada del metge de família

Formentera compta amb unes 10.500 targetes sanitàries i cinc metges de família, de manera que cada facultatiu ha d’atendre una mitjana de 2.100 pacients, segons les dades facilitades per l’Àrea de Salut Pitiüsa. Amb aquestes xifres el Centre de Salut de Formentera supera en 600 pacients el nombre recomanat en l’objectiu 2025 del Ministeri de Sanitat, que és de devers 1.500 targetes sanitàries per metge de família.
Aquests números es tradueixen en el fet que el pacient de Formentera que vulgui ser atès pel seu metge de capçalera haurà d’assumir una espera considerable. Per exemple, una persona amb targeta sanitària de Formentera i que ha cridat aquest matí per a rebre atenció del seu metge de família ha rebut cita telefònica per d’aquí a nou dies, el pròxim dimecres, 28 d’octubre. Serà una vegada feta la cridada, quan el facultatiu haurà de decidir si convoca el pacient per a realitzar una visita presencial, cosa que encara podria allargar més la demora entre la sol·licitud i la consulta. Un fet que en alguns casos impulsa als usuaris de la salut pública a acudir directament al servei d’Urgències de l’Hospital de Formentera per ser atesos.
En canvi, a un pacient de Formentera que ha sol·licitat hora perquè li sigui administrada la vacuna de la grip, se li ha assignat una cita més propera, per d’aquí a dos dies.
En el conjunt de les Pitiüses, la càrrega mitjana de pacients per cada metge de família és d’unes 1.900 targetes, de manera que és inferior a la de Formentera, però significativament superior a l’objectiu del Ministeri.

Reactivació de les cites presencials
Més enllà de la problemàtica dels temps d’espera, des de Formentera s’ha sol·licitat que es reprengui l’atenció presencial a Primària, que fou suspesa arran de l’esclat de la crisi sanitària de la covid-19.
Així, la diputada balear Sílvia Tur (GxF-PSOE-EU) registrà el passat mes de juliol una Proposició No de Llei que encara no s’ha debatut en la Comissió de Salut. En la proposta, la formenterera insta a “recuperar, amb caràcter imminent, l’atenció preferentment presencial per a l’atenció primària i les cites pediàtriques del Sistema Sanitari Públic de les Illes Balears”. En l’exposició de motius, Tur assenyala que “el servei d’atenció telefònica resulta del tot insuficient un cop superats els pitjors moments de la situació d’emergència sanitària”.
D’altra banda, el Ple del Consell del mes de setembre aprovà una proposta per instar el Servei de Salut de les Illes Balears “a reorganitzar i incrementar el servei d’Atenció Primària de forma presencial al Centre de Salut de Formentera (…), i que es reforci aquest servei cobrint les absències de personal”.

Compartir

PROGRAMES