TOP
El monolit es troba davant el Centre Social Es Molí. CIF

Formentera a la Ruta de les Homilies d’Organyà, un compromís amb la llengua

Formentera ha estrenat avui un monòlit que forma part del projecte de la Ruta de les Homilies d’Organyà. A la inauguració hi han estat presents la presidenta del Consell Ana Juan; la vicepresidenta Alejandra Ferrer, la consellera de Política Lingüística, Raquel Guasch, i la directora general de Política Lingüística del Govern balear, Beatriu Defior.

Raquel Guasch ha destacat que la nostra illa “se suma així a aquesta iniciativa que té l’objectiu de reforçar i valorar el compromís del poble de Formentera amb el català i també d’establir més llaços entre els indrets on es parla la nostra llengua”. La consellera ha incidit que “és una acció més en defensa de la unitat de la llengua”.

Recorregut pels territoris de parla catalana
La Ruta de les Homilies d’Organyà és un recorregut pels territoris de parla catalana amb indrets i persones que han contribuït a configurar la llengua. Promoguda per l’Associació d’Amics de les Homilies d’Organyà, té el suport del Govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana.

La ruta de la llengua catalana té diversos punts d’interès i a cada punt s’alça un monòlit dedicat a les Homilies. Creats per l’artista Ramon Maria Jounou, cada monòlit simbolitza un moment o concepte clau per a la llengua catalana, com els orígens, l’expansió, la Renaixença, la normativització, la resistència, el caràcter nacional i oficial, la consciència lingüística o l’interès per la llengua. A les Illes, les rutes són les següents: a Mallorca, «La consciència lingüística» (Ramon Llull); a Menorca, «El manteniment de la normalitat lingüística» (segle XVIII, Il·lustració); a Eivissa, «Identitat i tradició» (tradició), i a Formentera, «La petja lingüística» (lèxic).

Formentera, la primera illa amb monòlit
Segons ha comentat Beatriu Defior, “els punts de la ruta previstos eren nou inicialment i, a les Illes Balears, només hi havia prevista una ruta, a Mallorca sobre Ramon Llull; des de la DGPL hem volgut que totes les illes hi siguin presents, i és per això que hem promogut la creació d’un trajecte cultural i la instal·lació d’un monòlit a cada una d’elles”. Formentera és el primer lloc on es planta el monòlit.

Història
Des de principi del segle XX s’ha considerat que les Homilies d’Organyà (un recull d’homilies originals llatines traduïdes al català) eren el text escrit més antic en català (1204). Fa poc, un nou estudi ha revelat que el text més antic seria el Llibre dels jutges de la Seu d’Urgell (una còpia en català del Liber Iudiciorum, el codi de lleis got vigent fins al segle XIII), que dataria entre el 1060 i el 1080. En qualsevol cas, les Homilies d’Organyà conserven aquest valor simbòlic pel que fa a la llengua catalana.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES