TOP
Aquest servei recull prop de 60 tones de fems. CAIB

Formentera comptarà amb dues embarcacions per a la neteja del litoral

La conselleria balear de Medi Ambient ha presentat avui el nou model de Servei de neteja del litoral. Concretament, Formentera disposarà de dues de les embarcacions de neteja durant tota la temporada estival.
En paraules del conseller del ram, Miquel mir, aquesta és “una aposta decidida per a alliberar la nostra mar de plàstics” després que l’estiu passat no es va poder operar per complicacions en el procés de licitació.

5 “Pelicans”
Fins al 30 de setembre, 22 embarcacions operaran arreu de l’arxipèlag, 17 d’elles del tipus Virot especialment indicades per a les platges i 5 del tipus Pelicà per a neteja del litoral. Enguany, la novetat és la substitució de les embarcacions de semi-litoral per les anomenades ‘Pelicà’. Aquestes són més grans, més ràpides i tenen major capacitat de recorregut i de recollida de plàstics i deixalles.
Mir ha explicat que l’aposta per aquest nou tipus d’embarcació es deu al fet que “les estadístiques ens mostren que el Servei recull més plàstic si s’allunya a unes tres milles de primera línia de costa”. Així, el 65,82% del total de residus recollits la darrera temporada per les embarcacions semi litoral varen ser plàstics, mentre que aquest percentatge es reduí fins al 46,68% en el cas de les embarcacions tipus ‘Virot’, més petites i que operen a primera línia de costa.

Esforç conjunt com a societat
Des de Medi Ambient es confia que aquest nou model sigui més eficient i doni millors resultats a l’hora de llevar plàstics de la mar, un objectiu que és prioritari per la gran quantitat acumulada els darrers anys que posa en perill hàbitats i espècies marines protegits, a banda de suposar una molèstia per als banyistes. Amb tot, el conseller Mir ha reclamat “un esforç conjunt com a societat per reduir al màxim el consum de plàstic, en la línia del que marca la Llei de Residus”.

Distribució de les embarcacions
Les embarcacions es distribuiran de la manera següent: 10 a Mallorca, 5 a Eivissa, 5 a Menorca i 2 a Formentera. El nou contracte té una vigència de dos anys renovables i entrà en vigor el passat dia 1 d’octubre. Entre octubre i maig, el Servei es manté operatiu i manté una embarcació a cadascuna de les illes per a tasques d’emergències dins la mar.

Quantitats recollides i tipologia dels serveis
El Servei de neteja del litoral va finalitzar la campanya de 2019 després d’haver recollit 66.283,98 kg de residus de la mar. D’aquests, 32.938,59 kg (49,6%) eren plàstics. La resta foren fusta (21,80%), vegetació (12,69%), orgànic (10,46%), oli (0,11%) i altres (5,35%).
Per illes, a Mallorca es van recollir 42.011 kg; a Menorca, 12.673 kg; a Eivissa, 9.635 kg, i a Formentera gairebé dues tones.
Es van atendre, a més, 27 avisos, 21 del Servei d’Emergències 112 i 6 d’altres institucions o particulars, per recollir brutor a una cala concreta, per a ajudar en enfonsaments, recollida de troncs i animals morts, dispersió de combustibles o ajuda a persones.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES