TOP

Formentera duplica les captures de processionària del Pi

S’han detectat 4.280 papallones en 1.102 trampes de feromones distribuïdes pels nostres boscos, el que suposa més del doble de les capturades l’any passat, que arribaren a 2.125.

Amb l’objectiu de controlar la plaga que es detectà per primera vegada el 2007, el Govern balear ha programat el tractament aeri durant un període de quatre anys amb la polvorització de l’agent biològic Bacillus thuringiensis varietat kurstaki.

Es tracta d’un bacteri que es troba de manera natural al sòl i a les plantes. Aquest tractament té una permanència de dies sobre les fulles, ja que es degrada ràpidament per l’efecte dels raigs ultraviolats. A més, no afecta les abelles i s’utilitza també en el tractament d’altres plagues, com els moscards.

A partir del dilluns vinent es tractaran 1.500 hectàrees de pinar en una doble passada aèria. Ara bé, les condicions meteorològiques com la temperatura, el vent, la humitat relativa o la pluja, a més de l’estadi de desenvolupament de les erugues, condicionaran els dies concrets del tractament aeri.
Recordam que el 2014 el Govern balear intentà el tractament aeri amb diflubenzuron, un agent químic, que fou rebutjat per la població de Formentera. En canvi, precisa el Consell Insular, el tractament amb Bacillus sí que ha rebut el suport del Ple i de la secció de Territori i Medi Ambient del Consell d’Entitats, on van assistir entre d’altres, els apicultors i caçadors de l’illa.

D’altra banda per combatre aquesta plaga es continuarà amb el tractament d’eliminació de bosses, que la processionària construeix per protegir-se del fred de l’hivern. Recordam que des de l’any 2010 la Conselleria balear de Medi Ambient i el Consell de Formentera fan campanyes de retirada de bosses de manera manual i mecànica.

A més, per lluitar contra la processionària també es compta amb un dels seus depredadors, les ratapinyades, per la qual cosa enguany s’instal·larà una quarantena de caixes refugis per aquests mamífers voladors, unes caixes que se sumen a les que ja existeixen.

A més, per sensibilitzar a la població, el Consell i el Govern han editat uns díptics informatius sobre la incidència de la Processionària del Pi i s’ha organitzat una xerrada per informar sobre la campanya per combatre la processionària. La cita és demà dijous a les 19.30 hores a la sala d’Actes del Consell, a la plaça de la Constitució de Sant Francesc i la ponent serà la cap del Servei de Sanitat Forestal, Alexandra Closa.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES