TOP
Sessió del Consell d’Entitats de desembre del 2022. JRM

Formentera.eco (regulació de vehicles): ampliat a 4 mesos d’aplicació i duplicada la taxa

El projecte de regulació d’entrada i circulació de vehicles Formentera.eco de 2023 ampliarà en un mes el termini d’aplicació i duplicarà la taxa que els visitants de fora de les Balears hauran d’abonar pels seus vehicles de combustió. Així s’ha decidit en la segona sessió del Consell d’Entitats que s’ha celebrat aquest vespre amb la participació de 25 organitzacions (d’un total de 59) del teixit associatiu de l’illa i tres vocalies polítiques (PSOE, Sa Unió i GxF).
D’una banda, s’ha decidit que la regulació de vehicles sigui efectiva de l’1 de juny al 30 de setembre. Aquesta proposta ha set àmpliament secundada, obtenint 24 vots a favor. En canvi, només 4 entitats han apostat per l’opció de mantenir el termini d’aplicació de 2022, és a dir, del 15 de juny al 15 setembre.
D’altra banda, el Consell d’Entitats ha optat, tot i que de forma més ajustada, per duplicar la taxa que es cobrà durant 2022, de manera que per als cotxes l’estiu vinent es pagarà 6 euros per dia, amb un mínim de 30 euros (5 dies), i per a les motos 3 euros per dia, amb una tarifa mínima de 15 euros (5 dies). Aquesta opció ha aconseguit 16 vots, mentre que ha perdut, amb 12 suports, la proposta que contemplava duplicar la taxa exclusivament en els períodes de major ocupació, és a dir, del 15 de juliol al 31 d’agost.
El procés de votació ha consistit en el fet que una treballadora de Participació Ciutadana ha anomenat les entitats presents a la sessió i cada delegat ha indicat les opcions escollides en veu alta, unes decisions que ha anotat la consellera de l’àrea, Vanessa Parellada.

Febrer: activació de web per a reserves
El conseller de Mobilitat, Rafa González, ha explicat que la previsió és traslladar les modificacions del Formentera.eco aprovades avui al Ple insular del mes de gener, quan l’ampliació del termini rebrà el vistiplau i l’increment de la taxa serà aprovada de forma inicial. Durant la primera quinzena de febrer està previst activar el web de reserves formentera.eco i fins que no s’aprovi de forma definitiva la nova taxa (cap a l’abril o el maig), els que facin la reserva pagaran les tarifes de 2022, és a dir, pels cotxes s’abonaria 3 euros per dia, amb un mínim de 15 euros, i per les motos 1,5 euros per dia, amb un mínim de 7,5 euros.

Vanessa Parellada, Ana Juan i Rafa González, durant el Consell d’Entitats d’avui.

 

Ana Juan: “Els residents hem de reflexionar”
González ha afegit que en el Ple del mes de gener també es validarà la rebaixa del 4% amb relació al topall de vehicles de visitants i flota de lloguer de 2022, per complir amb el compromís aprovat el 2019 de reduir un 16% progressivament al llarg dels quatre anys posteriors. D’aquesta manera, el 2023 hi haurà un sostre màxim de vehicles regulats de 10.458, una xifra un 4% inferior al límit de 2022, de 10.956. Tot i això, cal recordar que els residents no estan subjectes a cap límit i mentre la flota de lloguer i vehicles de visitants han anat reduint-se en nombre un 4% anual des de 2020, els cotxes i motos dels habitants de Formentera no han seguit aquesta evolució. De fet, el passat estiu hi va haver un total d’11.056 vehicles de propietaris locals, mentre que la xifra òptima era de 2.316 motos i cotxes menys, d’acord amb la rebaixa prevista per 2022, que hauria de ser d’un 12% amb relació a la xifra de 2019.
Sobre aquest assumpte, la presidenta del Consell, Ana Juan, ha declarat que el “camí cap a la mobilitat sostenible ja no és una opció, és una obligació” i ha subratllat que “entre tots hem d’avançar en aquesta direcció”. Per aquest motiu, Juan ha plantejat que “els residents hem de reflexionar sobre quina mobilitat escollim”, tot i que ha subratllat les obligacions del Consell en aquest camp: “Des de l’administració hem de treballar per millorar el transport públic i les rutes verdes, a més de fer més segura la nostra xarxa viària”.

Més mobilitat al Consell d’Entitats
Així mateix, el conseller del ram ha avançat que durant el mes de gener es convocarà una reunió sectorial de Mobilitat del Consell d’Entitats, en què l’objectiu principal serà presentar les característiques de la nova concessió del transport públic d’autobús, a més d’abordar temes que durant la passada sessió del Consell d’Entitats van plantejar les organitzacions, com la millora de la xarxa de rutes verdes, l’increment de la seguretat viària i la revisió dels límits de velocitat a les carreteres de l’illa.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES