TOP
La presidenta Francina Armengol ha presidit la reunió del Govern amb representants del sector econòmic i de la societat civil de les Illes Balears. CAIB

Formentera reclama que el REIB tingui en compte la triple insularitat

La part fiscal del règim especial de les Illes Balears (REIB), s’inclourà en els pressuposts generals de l’Estat de l’any vinent. Així ho ha anunciat aquest dilluns a Palma el president del Govern estatal, Pedro Sánchez, acompanyat de la presidenta del Govern, Francina Armengol.

La mesura tindrà un impacte anual en l’economia de les Illes Balears de 349,1 milions d’euros i permetrà la creació de 3.191 llocs de treball a temps complet, l’equivalent a l’1% del PIB balear de l’any 2019. El REIB fiscal incorpora dues polítiques públiques, les reserves d’inversió i deduccions i reduccions fiscals per a empreses industrials i del sector primari que generin o mantinguin llocs de treball.

Després de l’anunci, Francina Armengol s’ha reunit amb representants dels agents socials i econòmics, portaveus dels diferents partits polítics i membres de la societat civil a la Llotja, on ha explicat els detalls de la part fiscal del REIB.

Triple insularitat
En aquesta trobada hi ha assistit la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, que ha valorat en positiu la implantació d’aquest règim fiscal especial per a les Illes Balears, ja que “suposarà importants beneficis fiscals per a les empreses i autònoms de les nostres Illes”. Així mateix, Juan ha apuntat durant la reunió “la necessitat que aquest règim fiscal tingui en compte la triple insularitat que patim a Formentera. En aquests moments de situació econòmica complicada, necessitam que es tinguin en compte les necessitats específiques de cada un dels territoris que conformen la nostra comunitat i que aquest règim fiscal ajudi a equilibrar els desequilibris derivats de la insularitat”.

“Eina més per ser més competitius, innovadors i resilients”
La presidenta Armengol ha definit la mesura com “una bona notícia. Hem lluitat com a societat per fer possible que l’Estat reconegui els desavantatges que genera la insularitat”. La presidenta del Govern ha detallat que des de l’Executiu s’estan treballant “mesures que hem de prendre de manera urgent per un hivern que pot ser complex a causa de la pujada de preus” i ha recordat que, així i tot, “estam en una bona situació econòmica, amb un ritme de creixement molt important i en un moment que les Illes Balears han d’aprofitar per continuar millorant perquè ens trobam davant una oportunitat, ja que l’arxipèlag tindrà en els pròxims anys el cicle inversor més important de la nostra història”.

Aquesta inversió, ha afirmat Francina Armengol, “suposarà més recursos públics i més recursos privats que mai i han d’esdevenir en més justícia social, en més llocs de feina i de més qualitat”. En aquest sentit, la presidenta del Govern ha traslladat als representants de la societat civil que ara, a través del REIB, “tenim una eina més per ser més competitius, innovadors, resilients i amb un teixit productiu més sòlid”.

Empreses i autònoms
El règim fiscal especial per a les Illes Balears s’aprovarà dins els pressuposts generals de l’Estat del 2023 i constarà de dues mesures: la reserva d’inversions i el règim especial per a empreses industrials, agrícoles, ramaderes i pesqueres. En el cas de la reserva d’inversions, l’objectiu és incentivar que les empreses balears reinverteixin els seus beneficis a l’arxipèlag i implica reduir la base imposable de l’impost de societats, deduccions a l’IRPF o reduir l’impost sobre la renda dels no residents.
A més, els autònoms declarants d’IRPF es podran aplicar una deducció en la quota. Per obtenir aquests beneficis fiscals, les reserves d’inversions s’han de destinar a crear llocs de treball, a adquirir accions o participacions d’empreses de les Balears, a inversions en R+D, a la millora i protecció del medi ambient, a propietat intel·lectual o a elements patrimonials materials (terrenys, construccions, maquinària, mobiliari…).

Les empreses es podran reduir la base liquidable de l’impost de societats fins al 90% del benefici no distribuït, mentre que, pel que fa a l’IRPF, la deducció serà de, com a màxim, el 80% del tipus mitjà de l’autònom per a tota activitat que derivi d’establiments situats a les Illes Balears. Les reserves d’inversió suposaran un estalvi per a empreses i autònoms de 201,66 milions d’euros anuals, que deixaran d’ingressar les administracions de l’Estat i autonòmica.

En el cas del règim especial per a empreses industrials, agrícoles, ramaderes i pesqueres, es redueix l’impost de societats i l’impost sobre la renda dels no residents i s’aproven deduccions a l’IRPF per a les empreses o els autònoms que venen béns produïts a les Illes Balears. Així, es bonificarà un 25% de la quota per la creació de nous llocs de treball i un 10% per manteniment de l’ocupació. A través d’aquesta mesura i segons els càlculs del Govern, les empreses industrials, agràries, ramaderes i pesqueres de la nostra comunitat s’estalviaran 5,99 milions d’euros l’any.

600 milions d’euros en cinc anys
El règim fiscal és el quart suport del règim especial de les Illes Balears, ja que se suma a les compensacions per part de l’Estat aconseguides el 2019 en matèria d’energia, de transports de passatgers i de mercaderies i d’inversions. Les inversions, que es canalitzen a través del factor d’insularitat, s’han incorporat als pressuposts generals de l’Estat enguany per primera volta i suposaran, en cinc anys, una inversió de més de 600 milions d’euros al nostre arxipèlag.

Compartir

Comentaris (1)

  • Pedro Galli

    Tras una complicada lectura de estas medidas, aparentemente quieren crear un marco fiscal agradable casi de ausencia de intervencionismo, pero al mismo tiempo no sueltan el control estatal sobre el dinero de las rentas. ““… supondrá más recursos públicos y más recursos privados que nunca y deben convertirse en más justicia social …”. Las cosas se dicen solas: el intervencionismo `público´ ALEJA la inversión privada. Y es el sector PRIVADO el que sostiene al sector estatal. No cuela. Y la “justicia” es solo judicial: la “social” debe ser espontánea, ganada con esfuerzo y trabajo; ahí sí que aparece lo “justo”. Crear trabajo y la riqueza aparece sola.

Deixa una resposta

PROGRAMES