TOP
Imatge promocional d’Airbnb.

Indicis d’irregularitats en més d’un de cada deu anuncis d’AIRBNB a Formentera

Més d’una de cada deu ofertes d’allotjament turístic de Formentera publicades en el popular portal Airbnb no mostra cap número de registre turístic. En una recerca feta amb el filtre “dates flexibles”, de les 81 propostes d’allotjament disponibles durant els mesos de maig i juny, 13 són de contingut dubtós.
D’aquestes ofertes d’allotjament, cap mostra el número de llicència turística, d’estada turística (ET) o, en detriment d’aquest, tampoc es fa constar el número de registre general d’entrada de la Declaració Responsable d’Inici d’Activitat (DRIAT), tal com obliga la Llei 8/2012 de 19 de juliol que regula el turisme de les Illes Balears.
Entre les ofertes detectades sense número de registre, n’hi ha que són o casa en zona rústica o apartaments a la Savina, es Pujols i es Ca Marí. Però també hi ha el cas d’un pis a Sant Ferran, un dels tres nuclis de l’illa on ja no es pot donar d’alta cap nova estada turística. Les altres ofertes irregulars consisteixen en habitacions privades a l’interior d’un habitatge que es poden llogar a un preu que va dels 60 a 160 euros per nit, una modalitat no contemplada en la normativa.

11 expedients oberts
El Consell ha informat que des de principis de 2022, els serveis d’inspecció insulars han redactat 11 informes en matèria turística que han desencadenat l’obertura d’expedients que s’estan tramitant i podrien concloure en sanció. Des del Consell també s’ha fet saber que ara que la pandèmia ha donat una treva, el servei d’inspecció s’està tornant a bolcar en aquest tema, pentinant els webs, una tasca que es reforçarà durant l’estiu.
La vicepresidenta del Consell i titular de Turisme, Alejandra Ferrer, en declaracions a Ràdio Illa ha assenyalat: “Evidentment, la llei diu que sense número d’inscripció d’estada turística no et pots promocionar”, en referència a l’obligatorietat que es faci constar el número de llicència turística per part de l’anunciant. Ferrer ha concretat que “això ho controla el servei d’inspecció del Consell”, que els darrers mesos de pandèmia ha estat dedicat a garantir el compliment de la regulació de seguretat sanitària. La consellera ha afegit que aquest és “un servei que requereix ampliació de plantilla i per això a finals de l’any passat demanàrem al Govern [balear] poder disposar d’una plaça més d’inspecció” que es dedicaria exclusivament a l’àmbit turístic.
Actualment, el Consell compta amb dos inspectors que presten serveis a diverses àrees del Consell. És a dir, a més de l’àmbit turístic, també supervisen assumptes de les àrees de Medi Ambient, Patrimoni o Urbanisme, entre altres.

Sancions de fins a 40.000 euros
Ja el 2019, el Consell començà una campanya de revisió d’anuncis d’allotjaments turístics a internet. La institució insular informa que en aplicació de la llei, la publicitat d’una estada turística, sense publicar el número d’ET o de registre general d’entrada de la Declaració Responsable d’Inici d’Activitat (Driat), suposa una infracció lleu que es pot castigar amb multes de fins a 4.000 €. En el cas de no tenir autorització la infracció es consideraria greu i la sanció podria ser entre els 20.000 i els 40.000 €.

 

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES