TOP
El conseller de Mobilitat atenent els mitjans. CIF

Inici de la regulació de formentera.eco amb un sostre de 19.696 vehicles

Avui s’inicia la regulació de formentera.eco. Entre el 15 de juny i el 15 de setembre tots els vehicles de motor que circulin per Formentera hauran de tenir en vigor l’autorització de circulació. “Aquest és el quart estiu d’aplicació del projecte i, de nou, arran d’una proposta del Consell d’Entitats, s’ha ampliat el període de regulació dues setmanes més i s’ha triplicat la taxa”, ha explicat el conseller de Mobilitat, Rafael González.

Aquest primer dia de regulació hi ha un total de 18.340 vehicles autoritzats per circular. Les xifres desglossades són:
– Turismes de visitants: 550 (quota màxima: 1.980)
– Motos de visitants: 60 (quota màxima: 200)
– Turismes de residents a Eivissa: 107 (quota màxima: 220)
– Motos de residents a Eivissa: 14 (quota màxima: 20)
– Turismes de lloguer: 1.899 (quota màxima: 2.376)
– Motos de lloguer: 5.496 (quota màxima: 6.160)
– Vehicles de residents: 9.938 (no regulats)
– Altres vehicles: 276 (no regulats)
Total: 18.340

Durant el mes de juny, la mitjana de reserves diàries de vehicles s’ha situat en 200; mentre que els darrers dos dies s’han sol·licitat unes 600 acreditacions diàries. En total, a data 15 de juny s’han tramitat un total de 28.000 sol·licituds. Avui dia, hi ha disponibilitat de quota en cada dia del període de regulació, del 15 de juny al 15 de setembre.

Sostre de 2022
El sostre simbòlic de vehicles per a aquest estiu de 2022 ha quedat fixat en 19.696, una xifra un 12% inferior al sostre màxim de 2019. El sostre de vehicles regulats (vehicles de lloguer i de visitants) és de 10.956. L’objectiu és que per a l’any que ve torni a baixar un 4% més, amb la qual cosa en quatre anys s’haurà abaixat un 16%, que és el que va acordar al Consell d’Entitats l’any 2020.

Reserves i acreditacions
Els vehicles de visitants han d’aconseguir l’acreditació per circular fent un tràmit senzill al web www.formentera.eco. Pel que fa a la taxa, els turismes paguen 3 €/dia amb un pagament mínim de 15 €; i les motos 1,5 €/dia amb un pagament mínim de 7,5 €.
L’acreditació és de franc per als residents, però sí que han de fer el tràmit al mateix web. Així i tot, els cotxes que tenen l’acreditació per aparcar a la zona blava en vigor i els vehicles particulars de residents que paguen l’impost de circulació a Formentera han quedat acreditats automàticament. Els conductors han de consultar que el tràmit s’hagi fet correctament al web www.formentera.eco en un apartat on, sols introduint la matrícula, el sistema diu si el vehicle té l’autorització o si encara s’ha de tramitar.
Els vehicles híbrids tenen bonificada la taxa al 50%, els elèctrics al 100% i els residents d’Eivissa i de les altres illes, Mallorca i Menorca, també tenen l’acreditació gratuïta.

Informació
Les navilieres que connecten l’illa amb embarcacions que permeten el transport de vehicles estan informant de la regulació als seus webs en el procés de compra dels bitllets. D’aquesta manera, es garanteix que la informació de la regulació arribi a totes les persones que venen a Formentera amb el seu vehicle. També s’han repartit cartells i vídeos informatius del projecte.

Paral·lelament, el Consell ha realitzat en les darreres setmanes una campanya informativa adreçada als residents i treballadors de temporada perquè acreditin els seus vehicles. Dins d’aquesta campanya, els controladors han comprovat a peu de carrer les matrícules de cinc mil vehicles estacionats a les vies de Formentera.

Empreses de lloguer
D’altra banda, el conseller ha recordat que, per a la temporada actual, fins al moment s’ha comunicat a un total de sis empreses de lloguer de vehicles que no poden augmentar la flota, llogar quads o iniciar l’activitat a Formentera, un fet que fa evident “la necessitat de la regulació perquè la nostra illa compti amb un nombre de vehicles que no superi la capacitat de carregada de la seva xarxa viària”.

Controls
Aquest quart any d’aplicació millorat el control amb la instal·lació de noves càmeres. S’han instal·lat dues càmeres de lectura de matrícules a la rotonda de l’Hospital per controlar que els vehicles que circulen per l’illa estiguin correctament acreditats.
Així mateix, també hi ha dos càmeres de control al carrer de s’Almadrava, a la Savina, i un vehicle elèctric del Consell que duu instal·lades dues càmeres més i que circularà per l’illa amb el mateix objectiu. En tots els casos, les càmeres llegeixen les matrícules dels vehicles que circulen per les vies i comproven si tenen l’autorització de formentera.eco.
La llei preveu sancions de, com a mínim, 1.000 euros per als vehicles que circulin sense autorització.

Compartir

PROGRAMES