TOP
Xavier Álvarez en un varador de pescadors.

Isidor Torres recorda Xavi Álvarez, a qui en Gabrielet batejà com “el cavador”

Isidor Torres dedica l’espai d’opinió d’avui a Ràdio Illa a recordar tres persones de la nostra illa que han desaparegut recentment. D’una banda, rememora a Francisca Escandell Serra, Francisca d’en Vicent d’en Carlos, que ens ha deixat als 100 anys. Torres recupera els seus anys d’infància, quan sent resident as Brolls, acudia a Can Vicent d’en Carlos per jugar en el molí i el safareig d’aquesta casa pagesa.

Agrícola Marí Escandell, militant clandestí
D’altra banda, Torres ens parla d’un “formenterer poc conegut a Formentera” que el passat dissabte faltà al Pont d’Inca (Marratxí). Es tracta d’Agrícola Marí Escandell (Formentera, 1935) fill de Josep Marí Castelló i Esperança Escandell Ferrer (de can Rufino). De petit, deixà Formentera amb la resta de la seva nombrosa família (tenia set germans) i s’establí a Mallorca, on a partir dels anys cinquanta destacà en els moviments d’oposició a la dictadura. El 1961 emigrà als Alps francesos i allà s’afilià al Partit Comunista. Explica Torres que durant la dècada dels setanta tornà a Mallorca, on assumí diverses responsabilitats en aquesta formació política, llavors clandestina, i s’encarregava d’enviar informes a l’emissora de resistència Ràdio Pirenaica, a més de custodiar la “valuosa impremta ‘vietnamita”, amb què el Partit Comunista editava la publicació Nostra Paraula. Ja en democràcia es presentà a diverses llistes electorals tant del Partit Comunista com d’Esquerra Unida.

Xavier Álvarez, “un referent social i cultural”
Finalment, Torres homenatja a Xavier Álvarez de Lara, destacant el seu compromís amb Formentera, on al llarg de gairebé 50 anys ha treballat el camp i ha esdevingut un expert en tècniques de construcció tradicional com ara la dels murs de pedra seca. A més, afirma que Álvarez ha set “un referent” del moviment ecologista formenterer, presidí el GOB i formà part activa de la focmació de la COP (Coalició d’Organitzacions Progressistes de Formentera). Així mateix, esmentant alguns fragments de l’obra de Neus Riera Balanzat, Dies feliços a la Mola, recorda anècdotes de finals dels setanta, quan Álvarez arribà a Formentera empès per l’onada de la contracultura hipi.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES