TOP
Jaume Escandell a Ràdio Illa.

Jaume Escandell dimiteix com a president de la Cooperativa del Camp

Jaume Escandell, qui durant els darrers 8 anys ha liderat la Cooperativa del Camp de Formentera, ha informat Ràdio Illa que ha presentat la seva dimissió com a president de l’entitat. Escandell ha argumentat els motius de la seva marxa: “Quan dius als socis que hi haurà una instal·lació com el trull d’oli i no pots aconseguir-ho, el més lògic és fer-te a una banda i esperar que algú altre pugui dur-ho endavant”.
Sobre les raons que han impedit que aquesta instal·lació tan demandada a l’illa sigui una realitat, el de la Mola ha indicat que ho desconeix, però que “el tema covid ha influït”. A més s’ha referit al fet que el finançament “ve del Grup Leader” i que el trull l’ha de fer el Consell “perquè el terreny de la Cooperativa és seu”.
En aquest sentit, fonts del Consell han informat Ràdio Illa que “la redacció del projecte del trull d’oli s’està executant i estarà feta a final d’any”. Segons la institució insular, aquest calendari “farà possible que el trull d’oli estigui enllestit per a la propera campanya”.
Escandell ha assenyalat que enguany “els productors d’oli no han pogut embotellar aquí” cosa que ha suposat una gran dificultat perquè “a Eivissa tenen la DO (Denominació d’Origen) i només poden moldre olives d’Eivissa”. En canvi, tenir un trull d’oli a Formentera “ens permetria calar el nom de Formentera a les etiquetes de les botelles d’oli”.

El president que ha impulsat el fons de terres
Ara Escandell segueix de president en funcions “ajudant en tot el que es pot”, segons ell mateix ha indicat. El de la Mola ha afegit que la Cooperativa “segueix endavant”, sota el comandament de la Junta Rectora i que ara “es farà una assemblea general extraordinària per triar nou president”.
Escandell ha set president de la Cooperativa del Camp de Formentera des que el 2013 es va fusionar amb la Cooperativa de Consum, on el de la Mola també n’era el màxim dirigent des de 2011, uns càrrecs pels quals no ha obtingut cap remuneració.
La Cooperativa del Camp ha protagonitzat l’impuls del sector primari a l’illa, principalment gràcies al seu programa de fons de terres. Aquesta iniciativa ha retornat la productivitat als camps que restaven inactius o a punt d’estar-ho. La passada primavera la Cooperativa gestionava 276 hectàrees a través d’aquest programa i comptava amb uns 120 propietaris involucrats. Les terres es localitzen principalment a la Mola, Cap de Barbaria, Sant Francesc i Sant Ferran, a més dels terços ubicats a la finca pública de Can Marroig.
A més, durant el mandat d’Escandell la Cooperativa ha superat els 400 socis i ha adquirit els tractors i maquinària agrícola necessaris per emprendre la recuperació del sector del camp a Formentera. De fet, en la darrera campanya, entre la producció de la Cooperativa i la de particulars, la collita de blat xeixa a l’illa s’ha elevat fins a les 30 tones. Una producció que ha vengut acompanyada pel projecte d’instal·lació del molí fariner.
Així mateix, la Cooperativa té altres projectes ben encarrilats, com la plantació de 600 figueres a Can Marroig per produir figues fresques i xereques o el cultiu, que ja està en marxa, d’herbes aromàtiques per subministrar una coneguda fàbrica de licors d’Eivissa.

 

 

 

Compartir

PROGRAMES