TOP
Joan Boades, expert en turisme i canvi climàtic.

Joan Boades, investigador en turisme: Les illes són mines molt profitoses, on no reinverteixen ni l’Estat ni les empreses

Avui al De Far entrevistam Joan Boades, professor, escriptor i investigador especialitzat en recerca sobre turisme, globalització i crisi climàtica.

Primerament, l’especialista destaca que “a Catalunya, València i Balears som una superpotència mundial en recepció de turisme nacional i internacional”. Segons dades de 2019 Eivissa i Formentera tenien vint turistes per habitant, un fet pràcticament únic arreu del món. L’investigador fa èmfasi en la incoherència entre allò que genera la indústria turística i l’empobriment de la població, citant el descens de la renda per càpita a Balears, del segon al vuitè lloc en el conjunt de l’Estat.

Joan Boades analitza el fet turístic des d’una perspectiva històrica, fent referència al desenvolupament de la indústria a l’Estat Espanyol des dels anys seixanta. Com a resultat de la investigació realitzada al llarg de deu anys, afirma que ses illes es conceberen com colònies vacacionals, on empreses afins al règim es lucraren amb l’arribada de turistes. La inversió estatal es destinà únicament a fer arribar visitants al territori, obviant els serveis bàsics pel desenvolupament local. Aquest model de distribució de béns i serveis, és vigent en l’actualitat. Al seu torn les empreses, observa, traslladen el seu capital a paradisos fiscals.

En paraules de Joan Boades, l’estat hauria de reinvertir els guanys del turisme en serveis públics locals i dotar de protecció climàtica a ses illes: “cal canviar el model turístic i reduir el transport en avió”, “l’impacte climàtic a la Mediterrània és un 20% superior a la mitjana mundial”.

Escolta l’entrevista completa a continuació.

 

 

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES