TOP
Vista zenital parcial de la construcció. Foto: Marià Castelló

La casa des Pou de Can Marianet Barber opta al premi d’arquitectura Mies van der Rohe

La Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe han anunciat aquest dijous la segona llista de 85 obres que competeixen pel Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe. Entre elles hi ha el projecte de la casa des Pou de Can Marianet Barber, de l’estudi d’arquitectura d’en Marià Castelló.
En total opten al guardó 532 obres de 41 països finalitzades entre l’octubre de 2018 i abril d’enguany. Entre elles, hi ha 39 projectes construïts a l’estat espanyol, 4 d’ells a Balears; 3 a Mallorca i el ja esmentat de Formentera.

Detalls de l’habitatge
La casa des Pou de Can Marianet Barber, projecte d’en Marià Castelló i obra de Marià Castelló i Lorena Ruzafa, va ser finalitzada l’any passat. És una proposta fragmentada en tres volums que ordenen el programa alhora que el doten d’un gra més petit i d’acord amb l’escala del paisatge. De sud a nord, el primer cos allotja un porxo que ofereix protecció solar, el segon conté el programa de caràcter més públic i el tercer dos dormitoris. Entre ells es troben franges transversals que separen físicament els volums aportant-los ventilació i il·luminació així com dotant-los de serveis i connexions.
Davant de l’habitatge, rodejat per murs de paret de pedra seca, se situa un aljub que la fa autosuficient en termes de proveïment d’aigua alhora que ofereix un solàrium per als mesos més freds de l’any.

Vistes exteriors de la casa. Fotos: Marià Castelló

 

Pressupost ajustat per a una família modesta
Des de la Fundació Mies van der Rohe es destaca que amb aquest projecte s’ha cercat una intervenció sòbria, de format molt reduït (70 m² + 24 m² de porxada) i amb un pressupost ajustat per a una família modesta a la mateixa illa. Gràcies a la reinterpretació de tècniques i materials propis de l’arquitectura popular, la casa s’ha aconseguit amb una baixa demanda energètica i s’ha integrat al paisatge rural de Formentera.

L’habitatge és situat al Camí Vell de la Mola km. 1,8. Foto: Marià Castelló

Compartir

PROGRAMES