TOP
Central tèrmica des Ca Marí. Foto: Google Maps.

La central des Ca Marí, al límit de la legalitat per la contaminació de diòxid de nitrogen

L’Informe de la Qualitat de l’Aire de les Illes Balears 2019 revela que la concentració de diòxid de nitrogen (NO2) a la rodalia de la central tèrmica des Ca Marí ha superat en 15 ocasions el valor horari de 200 micrograms/m3, quedant al límit d’allò que estableix el Reial Decret 102/2011 de millora de la qualitat de l’aire, que no permet que el topall se superi en més de 18 ocasions durant tot l’any. Aquesta instal·lació ha estat focus de queixa per part dels veïns, que denuncien des de fa anys que produeix regularment remors, fums i vibracions.
La campanya de seguiment de la qualitat de l’aire s’ha realitzat amb una estació mòbil d’Endesa instal·lada a uns 50 metres de la central tèrmica (entre el 15 de maig i el 17 d’octubre de 2019) amb la finalitat de vigilar l’emissió dels grups electrògens durant la temporada turística. Si bé l’informe admet que en cas que els grups funcionessin tot l’any, “es produirien més superacions de les permeses”.

El percentil augmenta de 90 a 263 micrograms/m3
L’informe, elaborat per la conselleria balear de Transició Energètica i Sectors Productius, també apunta que “la causa d’aquests [alts] valors pot radicar en la coincidència de fortes ratxes de vent de component nord i la proximitat de la unitat mòbil al focus emissor”. De fet, indica l’informe “10 de les 15 superacions es varen produir els dies 10 de setembre i 2 d’octubre”.
Els valors de NO2 mesurats el 2019 al voltant de la central tenen un percentil de 263 micrograms/m3, cosa que suposa un increment significatiu amb relació al percentil de 90 micrograms/m3 comptabilitzat l’any 2018.
Així mateix l’informe assenyala que “es considera que hi ha una superació del llindar d’alerta de 400 micrograms/m3 quan se sobrepassa aquest valor durant tres hores consecutives. Per això, encara que hi ha dos valors horaris per damunt de 400 micrograms/m3 (en dos dies diferents), no es pot considerar que a Formentera s’hagi excedit aquest llindar”.

Sense dades de la Savina
L’Informe de la Qualitat de l’Aire de les Illes Balears de l’any anterior (2018) revelà que la concentració de diòxid de nitrogen al port de la Savina era la més alta de les Balears. No obstant això, en el 2019 s’ha suprimit l’estació de mesurament del port, malgrat que la diputada per Formentera (GxF, PSOE i EU), Sílvia Tur, va demanar sense èxit en seu parlamentària al Govern balear que a la Savina fos instal·lada de forma permanent una estació de mesurament de la qualitat de l’aire. Tot i això, queda pendent de debatre, probablement al setembre, una Proposició no de Llei que anirà al Ple del Parlament, relativa a la sostenibilitat del transport marítim entre Eivissa i Formentera i que comprèn un punt que demana la instal·lació d’una estació fixa de mesuratge de la contaminació ambiental a la Savina.
En canvi, l’Autoritat Portuària de les Balears ha instal·lat tres nanosensors que no aporten dades exactes com en el cas de les estacions convencionals regulades per llei, que el Govern balear ha desplegat a la resta d’illes. En aquest sentit, cal destacar que des de fa mesos i de forma alternativa, a Sant Francesc i Sant Ferran s’han establert estacions mòbils de les quals es coneixeran els resultats els pròxims mesos.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES