TOP
Sa Sequi i l’estany Pudent, de fons.

La falta de documentació i els temps d’inici de l’expedient impedeixen instal·lar la comporta i salvar els nius de les aus

El Consell de Formentera ha afirmat que el retard en la instal·lació de la comporta per controlar els nivells d’aigua a l’estany Pudent s’ha produït pels temps en què s’ha aportat la documentació requerida i s’ha iniciat l’expedient administratiu per part de Posidonia SA, l’empresa que explota les salines de Formentera.
Segons explica l’ornitòloga Barbara Klahr (al final de l’article podeu escoltar l’entrevista sencera), a conseqüència de l’absència de la comporta, no s’ha pogut realitzar el control del nivell de l’aigua a l’estany, que ha crescut inundant els nius d’espècies protegides. Klahr descriu que han fracassat fins a dos intents de posta d’aus protegides, com el bec d’alena (Recurvirostra avosetta), picaplatges camanegra (Charadrius alexandrinus), avisador (Himantopus himantopus) i llambritja menuda (Sternula albifrons). El cas d’aquesta última espècie (també anomenat xatrac menut o mongeta) és especialment rellevant, ja que Formentera és l’única illa de les Balears on ha niat aquesta au de l’ordre dels caradriformes.

Documentació aportada el 6 d’abril
Fonts insulars han afirmat que “l’expedient per a la instal·lació d’un sistema de comportes temporals de fusta en el canal de sa Sequi es va iniciar a data 30 de març de 2021, però no es presentà tota la documentació requerida fins al 6 abril del 2022. Des del Consell es tendrà la resolució d’aquest expedient dins els tres mesos de termini legal per respondre a aquest tipus de peticions. Ara com ara només falta un darrer informe tècnic i l’aprovació per part de la Comissió de Govern”.
Pel que fa als permisos d’altres administracions implicades en la intervenció, el Parc Natural de ses Salines ha indicat a Ràdio Illa que “es va informar favorablement per la instal·lació de la comporta ja al febrer” i ha afegit que “en tot cas el responsable últim d’instal·lar [la comporta] és l’empresa”.
D’altra banda, la Demarcació General de Costes expedí l’autorització temporal d’un any per a la comporta el passat 21 de març. Des de l’empresa Posidònia s’ha assenyalat que fins que no hi hagi tots els permisos en ordre, no es procedirà a instal·lar la comporta.

Sacs de grava
Sobre la possibilitat de col·locar sacs de grava per contenir la pujada de les aigües, la institució insular ha informat: “Al Consell de Formentera no li correspon regular els cabals d’aigua de les zones humides del Parc Natural de ses Salines. L’empresa que realitza l’explotació salinera, atenent l’autorització que té de la Comissió Balear de Medi Ambient, ha de controlar el cabal dels canals, sempre tenint en compte les indicacions de cabals mínims que es determini des dels serveis tècnics de la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat. L’any passat el Consell va fer una actuació puntual i de manera excepcional per regular el cabal”.

 

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES