TOP
Vista aèria de s’Espalmador. A la dreta, la badia de s’Alga. Foto: Paucabot

La gran batalla naval de Formentera: Portuondo s’enfronta a Drub el Diable

Ana Colomar Marí, bibliotecària i arxivera de l’Ajuntament d’Eivissa, avança a Ràdio Illa algunes de les claus de la lliçó que impartirà aquesta tarda (19 h, Sala de Plens del Centre de Dia) en el marc del curs d’Història de Formentera, que enguany gira al voltant del període del despoblament (segles XIV-XVII).

Colomar aborda la batalla naval que va tenir lloc a la badia de s’Espalmador el matí del 25 d’octubre de 1529 entre una formació de galeres i bergantins liderats per l’almirall Rodrigo de Portuondo i una altra de galiots i fustes corsàries capitanejades per Aydin Reis, anomenat Drub el Diable. Es tracta d’un dels episodis més remarcables del període de despoblament a Formentera.
En aquesta entrevista a Ràdio Illa, Colomar detalla les claus per entendre la força dels corsaris nord-africans en el Mediterrani occidental de l’època, així com les errades que l’esquadra de Portuondo cometé i que la van conduir a una desfeta històrica.
Les fonts, recorda Colomar, xifren en entre 400 i 500 els morts en les files cristianes, mentre que únicament una trentena de corsaris caigueren durant el fragor de la batalla. A més, uns 400 tripulants de les embarcacions de Portuondo foren fets presoners.

Altres sessions del curs
Les lliçons del curs d’Història continuaran durant el mes de novembre amb el següent programa. Dijous, 16 de novembre, Francisca Tur Riera posarà el focus en les salines de la Formentera despoblada. Dimarts, 21 de novembre, Antoni Ferrer Abárzuza oferirà una lliçó sobre la gestió d’una illa despoblada. Divendres, 24 de novembre, José Manuel Pérez Burgos centrarà la intervenció en l’exemple d’un altre territori insular repoblat, l’illa Plana/Nova Tabarca (Alacant). Finalment, el curs d’Història finalitzarà el dissabte, 25 de novembre, amb un passeig per la Mola, a sa Talaia i alguns aljubs de la mà d’Alberto Torres Colomar.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES