TOP
Un dels forats excavats per la tortuga as Ca Marí.

La tortuga des Ca Marí no ha fet la posta d’ous

La tortuga que la passada nit ha set observada a la platja de Migjorn, prop des Ca Marí, no ha fet la posta d’ous a la nostra illa, segons han confirmat els efectius del COFIB que avui s’han desplaçat des de Mallorca fins a Formentera per estudiar el cas. L’animal progressà per l’arenal i intentà l’excavació d’un niu fins en sis ocasions, segons testimonis presencials.
Es tracta de la segona vegada en poc més d’un any que es té constància de la temptativa d’una tortuga de dipositar els seus ous en una platja de Formentera.
La nit del 10 a l’11 de juliol de 2021 un exemplar de Caretta caretta fou gravat per un turista mentre intentava fer un niu. En aquella ocasió el rèptil no aconseguí dipositar els ous i els tècnics del COFIB no descartaren que l’animal renunciés a la posta precisament perquè fou pertorbat. El 2014 també es té constància d’una altra temptativa a les platges de la nostra illa.

Activació del protocol per a tortugues
Ahir a la nit el Consell de Formentera va activar el protocol d’actuació d’albirament de tortugues davant l’arribada d’un exemplar de Caretta caretta. Tècnics de Medi Ambient i del Servei de Socorrisme i Salvament de Platges varen abalisar la zona perquè no s’hi apropés ningú, tal com indica el protocol i segons les instruccions dels tècnics del COFIB del Govern balear.
Va ser un socorrista fora de servei, a les 21.30 h, que va observar una tortuga que arribava a la zona i va avisar el 112. En les feines de vigilància i control d’aquesta nit també han participat un tècnic del COFIB i un altre del Parc Natural de ses Salines.
El Consell recorda a la població que és bàsic no molestar l’animal, no encendre llums, no gravar-lo ni acostar-s’hi a menys de 10 metres i telefonar immediatament al 112 si se’n veuen més exemplars.

El retorn de les tortugues a les Pitiüses
En l’etapa adulta un exemplar de Caretta caretta pot mesurar un metre de llarg, pesar més de 130 quilos i arribar a l’edat de 65 anys. Fins fa pocs anys només es podien veure tortugues a la mar o potser, varades a la platja després de ser malferides. Recentment, però, s’han detectat postes d’ous a Eivissa, quan el 2019 s’observaren nius a la platja des Cavallet i a la platja d’en Bossa.
Abans d’aquests episodis, es considerava que les últimes postes d’ous exitoses a les Pitiüses tengueren lloc a principis del segle XX i ja a mitjans de la passada centúria era una certesa que les tortugues no es reproduïen al Mediterrani occidental.
L’investigador de l’Instituto Español de Oceanografía, José Carlos Báez, assenyala que l’escalfament global podria contribuir al retorn de les postes d’ous a les nostres illes. Així, les tortugues que van néixer a les costes del Carib, o de Grècia i Turquia, tendeixen a buscar les temperatures lleugerament més baixes del Mediterrani occidental. Aquest podria ser un factor decisiu, perquè l’ambient massa càlid genera només exemplars femelles, cosa que no asseguraria la supervivència de l’espècie.

Uns 150 ous per niu
Les tortugues comencen l’època de posta per Sant Joan i la conclouen cap a l’agost. Cada femella pot enterrar fins a 150 ous en un sol niu, que sol estar situat a desenes de metres de la riba de la mar. La mortalitat de les cries, que fan eclosió després d’uns dos mesos, és molt alta, ja que queden indefenses a la platja, on poden ser depredades en sortir del niu per peixos o gavines. O fins i tot poden no arribar a rompre l’ou, quan queda afectat per fongs o altres microorganismes. Ara bé, si a aquestes causes de mortalitat natural s’hi afegeixen les derivades de l’activitat humana, com l’ús intensiu de les platges, les arts de pesca, els plàstics que les tortugues poden confondre per meduses i el xoc amb embarcacions, es pot explicar per què la tortuga es troba en la llista vermella d’espècies amenaçades, en categoria de vulnerable, de la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN).

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES