TOP
Maria José Mayans i Vicent Tur a Ràdio Illa. Arxiu.

La “victòria jurídica” dona “aire” als afectats, que continuen exigint una delimitació justa

Maria José Mayans i Vicent Tur, presidenta i vicepresident de l’Associació d’Afectats de la Delimitació de Costes de Formentera, han mostrat la seva satisfacció per la decisió del Tribunal Suprem de declarar nul el Reial decret 668/2022, mitjançant el qual es va modificar el reglament general de Costes, que també despertà el rebuig unànime de les forces polítiques de l’illa.

La norma ara declarada nul·la “encara era més estricta del que ja és la Llei de Costes a Formentera“, exposa Mayans i, en definitiva, augmentava l’arbitrarietat a l’hora d’establir la zona litoral afectada pel domini públic marítim terrestre.
La presidenta de la plataforma ha agregat que amb la modificació del reglament també canviava el significat del silenci administratiu de la Demarcació General de Costes. És a dir, ha exemplificat Mayans, si se sol·licitava pintar una paret o substituir una finestra i Costes no contestava, s’entenia que l’autorització estava denegada. Amb la decisió del Suprem, en canvi, quan no hi hagi resposta, la sol·licitud s’entendrà per estimada.

La plataforma continuarà lluitant per una partió justa
Tur assenyala que aquesta “victòria jurídica” dona “aire” a la seva reivindicació per una partió (deslinde, en castellà) que garanteixi la protecció del litoral al mateix temps que preservi la propietat privada del centenar de famílies de Formentera afectades. Entre els béns immobles inclosos en la delimitació hi ha restaurants, hotels, cases particulars i allotjaments turístics.
Tur ha resumit el parer dels membres de la plataforma, assenyalant que la delimitació de Costes ha representat “un espoli” perquè els titulars dels béns afectats es van quedar d’un dia per l’altre sense la propietat privada d’allò que era seu i pel qual tenien títols administratius que ho demostraven.

Termini per enllestir les concessions: 2027
Malgrat que la plataforma “assimila molt positivament” aquesta resolució del Suprem, recorda que el 2027 expira el termini perquè tots els immobles afectats comptin amb la concessió de Costes.
En aquest sentit, Tur indica que tot i que diversos interessats han sol·licitat aquestes concessions, de moment només s’han atorgat les que es demanaren al principi de tot aquest procés que començà amb l’aprovació de la delimitació, l’any 1997. El vicepresident de la plataforma apunta que ara per ara només una casa particular i un restaurant disposen de concessió.
Així mateix, Mayans i Tur han agraït les felicitacions que han rebut de part del president del Consell, Llorenç Córdoba, i del Govern balear, i han lloat la feina de l’advocat Jaume Cuart, qui ha elaborat el recurs que finalment ha estimat el Suprem.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES