TOP

Les confraries de pescadors de Formentera i Eivissa aprenen de l’exemple de la Costa Brava

El Grup Leader d’Eivissa i Formentera ha organitzat un viatge de formació a la Costa Brava dirigit al sector pesquer de les Illes Pitiüses.
Amb la finalitat de propiciar el coneixement de primera mà per part del sector pesquer d’iniciatives similars a les plantejades en l’Estratègia de desenvolupament local pesquer consensuada per sector i finançada pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca i el Govern Balear, el Grup Leader d’Eivissa i Formentera ha organitzat un viatge formatiu al territori de la Costa Brava, en el qual s’han visitat les Confraries de pescadors de Roses, Palamós i l’Estartit.
En el viatge han participat 19 persones entre pescadors, personal de les confraries i membres del Grup Leader. Entre les iniciatives visitades hi ha una fàbrica de brou i sopa de peix, una granja marina de llobarros, la reserva marina de les Illes Medes, un museu de la pesca, i un espai gastronòmic innovador lligat a la Confraria de Palamós, on es pot degustar la cuina marinera local. A més de visitar establiments interessants, els pescadors d’Eivissa i Formentera han conegut de primera mà en què consisteix la cogestió de les pesqueries i la gestió de la gamba de Palamós, exemple de diferenciació i sostenibilitat d’una pesqueria d’alt valor afegit, ambdós exemples explicats pels pescadors de la Costa Brava directament implicats.

Energia verda a les confraries
La motivació per a realitzar aquest viatge ha sigut animar al sector pesquer pitiús a aprofitar els recursos de l’Estratègia Leader de Pesca per fer projectes innovadors per assegurar la viabilitat del sector pesquer professional, cercant entre altres alternatives als seus productes, i a participar en iniciatives d’autoregulació de l’activitat pesquera per mantenir la sostenibilitat de la pesca artesanal d’Eivissa i Formentera.
Com a resultat del viatge, s’han consolidat iniciatives ja plantejades prèviament, tals com la creació d’espais comunals de congelació i de neteja de peix; i s’han plantejat noves iniciatives com la instal·lació d’energia solar fotovoltaica per autoconsum en les confraries. Altres idees han quedat anotades i requereixen un temps de maduració dins el sector (espai gastronòmic del peix, cogestió pesquera…)
Es valora com a molt positiva la iniciativa, ja que les tres confraries han participat i han considerat útils les experiències conegudes.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES