TOP
Les dos barques fondejades prop de les penyes, amb el far de la Mola al fons, durant la tarda de dijous. Foto: Jacobo Domínguez.

Les presumptes narcollanxes repten la Guàrdia Civil i tornen a cala Codolar 4 hores després

Les dos presumptes narcollanxes que el matí d’avui dijous, devers les 9 h, es trobaven refugiades al sud de la Mola i han fugit a tota velocitat de l’operatiu que ha desplegat la Guàrdia Civil per mar i aire, han reaparegut poques hores després, cap a les 13 h, segons han explicat a Ràdio Illa testimonis dels fets. Les dos semirígides, d’uns 12 metres d’eslora, han tornat a fondejar i quedar abarloades a una setantena de metres del penya-segat, de difícil accés des de terra. Quan s’ha fet fosc, cap a les 19 hores, les embarcacions continuaven en la mateixa posició i els agents de l’institut armat han aixecat la vigilància que han mantingut des que foren detectades, durant la tarda de dimecres. Una de les hipòtesis que s’investiguen és que hagin recalat en aquesta banda del litoral de Formentera per protegir-se dels embats del temporal de Mestral que afecta les Pitiüses aquests dies.

Les dos presumptes narcollanxes, durant la tarda de dijous. Foto: Jacobo Domínguez.

Aprofiten per pescar durant la tarda
Des del capdamunt de les penyes pròximes a cala Codolar Ràdio Illa ha pogut distingir entre 6 i 8 ocupants, que fumaven i cuinaven en un càmping gas. També compten amb una tenda de campanya muntada en cada una de les embarcacions i fins i tot amb cadires plegables. Un dels testimonis ha explicat que al llarg de la tarda els ha vist pescar. Des de les altures se sentien veus, però no es distingia en quin idioma s’expressaven. El que ha quedat clar pels gestos, és que els ocupants de les barques desafiaven als agents de l’institut armat perquè baixassin i posteriorment assenyalaven amb la mà l’horitzó, com volent dir que si la Guàrdia Civil venia, ells tornarien a fer el mateix que aquest matí, escapar-se traient partit de la seva superioritat en velocitat. Fonts pròximes a la investigació han detallat que una de les barques està equipada amb tres motors fora bord de 400 cavalls cada un (1200 cavalls en total), i l’altra, amb quatre motors d’idèntica potència, sumant 1600 cavalls. Ambdues disposen de nombrosos bidons on suposadament emmagatzemarien aigua dolça i combustible i, almenys aparentment, no mostren fardells ni volums significatius, per la qual cosa pareix que les embarcacions ja no portarien càrrega a bord.

Operatiu fallit amb helicòpter
Els vesins que s’han atracat a la zona han manifestat la seva perplexitat per la gosadia dels tripulants, que en comptes de refugiar-se en un altre indret han preferit tornar al mateix lloc d’on han fugit aquest matí. Un ciutadà donà la primera alerta la tarda de dimecres, en observar que les embarcacions responien al perfil de barques que se solen utilitzar en el tràfic d’estupefaents.
Quan el matí de dijous s’ha desplegat l’operatiu per mar i aire de la Guàrdia Civil, les dos llanxes han engegat els motors i han posat proa cap al sud-oest a alta velocitat, deixant enrere l’embarcació policial que els perseguia, per la qual cosa s’ha hagut de continuar l’operatiu exclusivament per via aèria. Tanmateix, l’autonomia de vol de l’helicòpter ha acabat arribant al seu límit i ha hagut de fer mitja volta, de manera que les dos presumptes narcollanxes han escapat mar endins.
Fonts de la investigació confirmen la hipòtesi que es tracti de barques dedicades al tràfic de drogues i han apuntat que, molt probablement, ja no durien càrrega perquè l’haurien fet arribar a destí prèviament o perquè en veure’s atrapats pel temporal, els suposats traficants haurien llençat a la mar els fardells.

Compartir

PROGRAMES